Medaljörerna från VM i Doha 2019: Ettan Sam Kendricks, trean Piotr Lisek och silvermedaljören Armand Duplantis. Foto: TT

Duplantis med i Diamond League-premiären: ”Väldigt förväntansfull”

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis är det stora dragplåstret när Diamond League har premiär i Gateshead 23 maj. Det blir ett trekejsarslag direkt denna OS-säsong.

– Jag har bra minnen av att hoppa stav i Storbritannien, säger ”Mondo”.

Han kommer att möta sin främste rival, den dubble världsmästaren Sam Kendricks, och den trefaldige VM-medaljören Piotr Lisek. Det blir Duplantis första tävling i Storbritannien sedan han satte världsrekord med 6,18 vid inomhustävlingen i Glasgow förra vintern.

Det är för övrigt medaljtrion från VM i Doha 2019.

– Jag är väldigt förväntansfull inför att återvända till Storbritannien. Jag har bra minnen av att hoppa stav i Storbritannien. Mitt första VM var i London för fyra år sedan och jag satte världsrekord med 6,18 i Glasgow för ett drygt år sedan, säger Duplantis till det internationella friidrottsförbundet.

Isinbajeva slog två världsrekord i Gateshead

Jelena Isinbajeva slog två av sina världsrekord i början av millenniet i Gateshead, något Duplantis har bra koll på.

– Jag har hört att damernas världsrekord har slagits i Gateshead ett par gånger. Om det blir bra förhållanden kan vi förhoppningsvis klara höga höjder, säger Duplantis.

Kendricks har ett av sina VM-guld från London 2017.

– Vi älskar att tävla mot varandra och tar fram det bästa ur varandra. Han är extremt svår att slå nuförtiden och jag älskar utmaningen när världsrekordhållaren möter världsmästaren, säger Kendrick inför mötet med Mondo.

Tävlar i Stockholm på USA:s nationaldag

Tävlingen skulle avgjorts i Rabat, Marocko, men flyttades på grund av pandemin.

Sedan tidigare är det känt att Duplantis även ska tävla i Hengelo, Nederländerna, i en Continental Tour-gala, den 6 juni.

Diamond League-tävlingen i Stockholm, Bauhaus-galan, avgörs den 4 juli, passande nog på USA:s nationaldag för svensk-amerikanen. OS-finalen är exakt en månad senare, den 4 augusti.

KLIPP: Här klarar Duplantis 6,05 i inomhus-EM (7 mars)

Diamond League 2021

23 maj Gateshead, Storbritannien

28 maj Doha, Qatar

10 juni Rom/Florence, Italien

1 juli Oslo, Norge

4 juli Stockholm, Sverige

9 juli Monte Carlo, Monaco

13 juli London, Storbritannien

14 augusti Shanghai, Kina

21 augusti Eugene, USA

22 augusti Kina (ort oklart)

26 augusti Lausanne, Schweiz

28 augusti Paris, Frankrike

3 september Bryssel, Belgien

8-9 september Zürich, Schweiz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.