Foto: Bildbyrån

Prognos: Tokyo-OS blir Sveriges bästa i modern tid

Uppdaterad
Publicerad

5 guld, 2 silver och 4 brons.

Det blir Sveriges totala medaljskörd i Tokyo-OS, enligt en statistisk prognos från företaget Gracenote.

Lika många medaljer som i Rio 2016 men för att hitta fler svenska guld i ett sommar-OS måste vi gå tillbaka till Melbourne 1956.

Sverige tog elva medaljer i Rio-OS 2016 varav två guld, Sarah Sjöström och Jenny Rissveds. Men i Tokyo i sommar blir det betydligt fler guld, om man får tro statistikföretaget Gracenote.

Inför varje OS sedan 2010 har företaget gjort en virtuell medaljliga. Prognosen baseras på resultat i tidigare OS, VM och världscuper. Diskuskastaren Daniel Ståhl, stavhopparen Armand Duplantis, seglarduon Anton Dahlberg/Fredrik Bergström och Sarah Sjöström tippas ta guld, varav simmaren blir dubbel olympisk mästare.

Fyra nya guldmedaljörer

I den svenska kvintetten är det bara Sjöström som tidigare har tagit medalj och guld i ett olympiskt spel. Ståhl var medaljkandidat i Rio men missade final, Dahlberg/Bergström blev sexa i Brasilien och världsrekordinnehavaren Duplantis gör OS-debut i Japan.

Eftersom pandemin har begränsat antal tävlingar är prognosen baserat på färre resultat och därför ”osäkrare än vanligt”, enligt Gracenote.

Bäst sedan 1956

Sverige har aldrig tagit just fem guld i ett sommar-OS, närmast är fyra (2004, 2000, 1972 och 1924) eller fler. Senast Sverige tog fler än fyra guld var i Melbourne 1956 då det blev åtta medaljer av den ädlaste valören. Fler än elva svenska medaljer i ett OS blev det senast i Sydney 2000, då det blev tolv medaljer.

I senaste OS i Pyeongchang tog Sverige en medalj mindre än vad Gracenote förutspått. Inför Tokyo stämmer prognosen bra överens med förhoppningarna hos Sveriges olympiska kommitté. Förra året, med ett år kvar till OS, bedömde verksamhetschefen Peter Reinebo att Sverige hade medaljpotential i 15 idrotter med ett troligt utfall på 8-12 medaljer. SOK:s slutgiltiga medaljmål sätts i slutet av juni.

Sveriges medaljer 11 medaljer enligt Gracenote

Friidrott

Guld: Diskus, Daniel Ståhl

Guld: Stavhopp, Armand Duplantis

Simning

Guld: 100 meter fjäril, Sarah Sjöström

Guld: 50 meter frisim, Sarah Sjöström

Silver: 100 meter frisim, Sarah Sjöström

Segling

Guld: 470, Anton Dahlberg/Fredrik Bergström

Brottning

Silver: 77 kg, Alex Kessidis

Ridsport

Brons: Dressyr, lagtävling

Fotboll

Brons: Damlandslaget

Handboll

Brons: Herrlandslaget

Judo

Brons: 90 kg, Marcus Nyman

Topp 10 i medaljligan

1. USA 114 medaljer (43 guld)

2. Kina 85 medaljer (38 guld)

3. Olympiska aktiva från Ryssland 73 medaljer (23 guld)

4. Japan 59 medaljer (34 guld)

5. Nederländerna 46 medaljer (16 guld)

6. Frankrike 41 medaljer (9 guld)

7. Australien 40 medaljer (12 guld)

8. Storbritannien 36 medaljer (11 guld)

9. Tyskland 34 medaljer (11 guld)

10. Italien 33 medaljer (8 guld)

24. Sverige 11 medaljer (5 guld)

Fotnot: Gracenote rankar länder efter antal medaljer. Men i den faktiska medaljligan i OS rankas länderna efter antal guld. Används Gracenotes prognos med rankning efter guld hamnar Sverige betydligt högre upp i medaljligan, på 19:e plats. Tio placeringar bättre än Rio 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.