Armand Duplantis efter sitt EM-guld. Foto: Bildbyrån

Duplantis blev årets stjärnskott – delade priset

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis fortsätter att skörda framgångar. Under europeiska friidrottsförbundets Golden Tracks-gala vann han pris som årets stjärnskott, ett pris han delade med norske Jakob Ingebrigtsen.
– Det finns ingen bättre att dela priset med, säger ”Mondo”.

Armand Duplantis har haft en minst sagt bra säsong. Med ett EM-guld och ett nytt juniorvärldsrekord på 6,06 har han nått höjder få trodde var möjliga för en artonåring.

Och efter framgångarna kommer hyllningarna. Under kvällens Golden Track Awards i Lausanne korades Duplantis till årets stjärnskott. Priset fick sensationellt två pristagare på grund av den jämna röstningen. Den andra pristagaren? Norska Jakob Ingebrigtsen som vann EM på 1500 meter och 5000 meter i somras.

– Jag vill tacka europeiska friidrottförbundet för detta pris , sade ”Mondo” via en telefonlänk under galan.

Han fortsatte med att gratulera Ingebrigtsen.

– Det finns ingen bättre att dela priset med.

Duplantis var även nominerad till priset som årets manlige friidrottare, men där var det fransmannen Kevin Mayer som tog hem priset. Mayer passade på att ge sin syn på hur friidrotten kan förbättra sig.

– Jag vill inte prata om mig, jag vill prata om min sport, som ger mig så mycket. Jag vill prata om kvinnor. Kvinnor är bättre än oss män och jag förstår inte varför de inte får tävla i tiokamp. Det vill jag att de ska kunna. Inte imorgon eller om ett år, men vi måste börja med en generation så att vi kan bli jämställda.

Även den brittiske före detta längdhopparen Greg Rutherford hyllades på galan. Rutherford fick Lifetime Achievement Award för sin framstående karriär där han vann allt som går att vinna utomhus, inklusive OS 2012.

Vinnande idrottarna på Golden Track Awards

Visa

Årets kvinnliga friidrottare

Dina Asher Smith, Storbrittanien, Sprint
Ekaterini Stefanidi, Grekland, Stavhopp
Nafissatou Thiam, Belgien, Mångkamp

Årets stjärnskott (D)

Sarah Healy, Irland, Medeldistans
Elvira Herman, Vitryssland, 100m Häck
Maria Vicente, Spanien, Mångkamp

Årets manliga friidrottare*

Armand Duplantis, Sverige, Stavhopp
Jacob Ingebrigtsen, Norge, Medeldistans
Ramil Guliyev, Turkiet, Sprint
Kevin Mayer, Frankrike, Mångkamp

Årets stjärnskott (H)

Armand Duplantis, Sverige, Stavhopp
Jacob Ingebrigtsen, Norge, Medeldistans

Jonathan Sacoor, Belgien, Sprint

*Fyra nominerade på grund av delad tredjeplats.
Röstningen kom från fyra olika grupper; medlemsförbunden, media, det europeiska friidrottsförbundets expertpanel och fans som röstat via sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer