Polack fick ”extraförsök” – tog Duplantis världsårsbästa

Uppdaterad
Publicerad

I en stark stavtävling i Lausanne, Schweiz, blev den svenska stjärnan Armand Duplantis trea. ”Mondo” klarade 5,81 i första försöket, men efter en rivning på 5,88 sparade han två hopp till 6,01 – två hopp han misslyckades med.

Polacken Piotr Lisek fick en fjärde chans och vann tävlingen på det nya världsårsbästat 6,01.

– Han var ostoppbar i dag, säger Duplantis till SVT Sport.

Stavhoppstävlingen i Lausanne blev fantastisk rent resultatmässigt och förde tankarna tillbaka till den magiska tävlingen under EM i Berlin 2018.

Då vann Armand Duplantis på sitt personliga rekord, 6,05. Den här gången fick den svenska stjärnan ge sig.

Både Sam Kendricks, tvåa, och polacken Piotr Lisek, som vann, var bättre den här kvällen. Faktum var att de var så bra att ”Mondos” världsårsbästa från en tävling Fayetteville, USA, rök. Det gjorde det när Lisek i sitt ”extraförsök” klarade på nya personbästat 6,01.

– Piotr var briljant. Vi drömmer om sådana kvällar och han hade en. Han var ostoppbar i dag, säger Duplantis till SVT Sport.

– Det här är årets bästa stavhoppstävling, sa SVT:s expert Kajsa Bergqvist.

”Mondo” försökte på 6,01

Anledningen till att Lisek fick ett fjärde försök på 6,01 var att han och Kendricks båda hade exakt lika många rivningar, noll, fram till 6,01 och då säger reglerna att tävlingen måste avgöras.

Duplantis blev delad trea på 5,81 tillsammans med fransmannen Renaud Lavillenie. Svensken sparade två försök, efter att ha rivit en gång på 5,88, till 6,01 men rev de båda försöken.

– Jag vet inte om det var det bästa draget att stå över till 6,01. Vi hade inte så mycket tid, jag och min pappa, men visste att jag inte skulle gå förbi dem om jag klarade 5,95 i första. Det var ett taktiskt drag, och kanske inte det rätta. Men jag antar att jag lever och lär.

– Ett helt okej försök, säger experten Kajsa Bergqvist i SVT:s sänding om Duplantis sista försök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.