Meraf Bahta. Foto: Bildbyrån

Förbundet gör undantag för Bahta – kan tävla i VM

Uppdaterad
Publicerad

Löparstjärnan Meraf Bahta stängdes av ett år av Riksidrottsnämnden, men riskerade att stängas av ytterligare ett från landslaget. Svenska friidrottsförbundets policy är i vanliga fall att en idrottare som döms för dopningsbrott ska stängas av från landslaget dubbelt så länge som den ordinarie avstängningen. Men så blir inte fallet för Bahta, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Avstängningstiden som gäller mellan 1 september 2018 till 31 augusti 2019, kommer att kvarstå. Detta sedan förbundet inte har valt att utöka Bahtas avstängning.

”Varje situation är unik och styrelsen bedömde att det inte finns skäl att utöka avstängningstiden i det här fallet, utan följer istället den bedömning som Riksidrottsnämnden gjort gällande lämplig avstängningstid”, säger ordföranden Johan Storåkers.

Förbundet jämför Bahta med andra fall där substansdopning har förekommit.

”Utgångspunkten var en bedömning av proportionaliteten i strafflängden i relation till andra fall där individer testats positivt för otillåtna substanser.”

Beskedet gör att Bahta kan tävla i VM i Doha med start 27 september.

Det var sommaren 2018 som det blev känt att Meraf Bahta vid tre tillfällen under tolv månader hade brutit mot idrottens antidopningsreglemente gällande vistelserapportering.

Svenska friidrottsförbundet väljer att inte förlänga dopningsavstängningen mot Meraf Bahta.

Därmed är löparstjärnan fri att tävla i VM i höst.

Här är alla turer i Bahta-fallet.

2018

26 juli: Aftonbladet avslöjar att Meraf Bahta har tre missar i det så kallade vistelserapporteringssystemet inom ett år och misstänks för brott mot dopningsreglerna.
5 augusti: Bahta tillåts springa i EM, säger förbundskapten Karin Torneklint på en presskonferens dagen före första tävlingen.
7 augusti: Bahtas tredje prick i vistelserapporteringssysmet kvarstår, efter beslut av dopingkommissionens jurister.
8 augusti: Bahta tar EM-brons på 10 000 meter.
11 augusti: Bahta stryker sig från 5 000 meter på EM och reser hem till Sverige.
20 oktober: Bahta gör comeback och sätter nytt svenskt rekord på 10 kilometer landsväg i en tävling i Norge.
11 november: Riksidrottsförbundets dopningskommission lämnar vidare ärendet till dopingnämnden för bestraffning. Dopingkommissionen rekommenderar ett års avstängning för Bahta.
14 november: Bahta tar time out från allt tävlande.

2019

4 januari: Dopingnämnden friar Bahta.
24 januari: Dopingkommissionens ordförande Åke Andrén-Sandberg berättar för P4 Väst att man lämnat in en överklagan.
24 juni: Riksidrottsnämnden stänger av Bahta i ett år. Avstängningen gäller retroaktivt från 1 september 2018 fram till den 31 augusti 2019.
4 juli: Svenska friidrottsförbundet meddelar att man inte förlänger avstängningen mot Bahta – som därmed är fri att tävla i VM i höst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer