Ulf Friberg, Meraf Bahtas tränare. Foto: Bildbyrån

Bahtas tränare: ”13 månader oacceptabelt lång tid för utredningen”

Uppdaterad
Publicerad

Meraf Bahtas tränare Ulf Friberg är mycket kritisk till att dopningsutredningen tog över ett år innan domen kom i måndags.

– 13 månader är en helt oacceptabelt lång tid för en utredning, säger Friberg.

Efter en lång och utdragen process kom beskedet att Meraf Bahta fått sin dom. Riksidrottsnämnden meddelande att hon stängs av ett år med en bakdatering, 1 september 2018 – 31 augusti 2019, efter att Dopingkommissionen anmält henne för att hon brutit mot idrottens antidopingreglemente. Vid tre tillfällen under en tolvmånadersperiod har hon brutit mot bestämmelserna om så kallad vistelserapportering.

Meraf Bahtas tränare Ulf Friberg, som också är en av grengruppcheferna för medel- och långdistanslöpning på Svenska friidrottsförbundet, säger så här till SVT Sport om beskedet:

– Reaktionen är att 13 månader är en helt oacceptabelt lång tid för en utredning.

Det har varit ett turbulent år.

Meraf Bahta valde att avbryta sitt deltagande under EM ifjol efter att ha tagit ett brons på 10000 meter och när Dopingkommissionen i november 2018, efter utredning, anmälde Hällelöparen till Dopingnämnden, bestämde hon sig för att ta timeout men tävlade ändå under perioden och satte ett svenskt rekord i gatlöpning över 10 km med den utmärkta tiden 31.09 i februari. Dopingnämnden friade Bahta. Men Dopingkommissionen valde då att överklaga till Riksidrottsnämnden, som nu dömt henne till ett års avstängning.

VM i Doha

I höst väntar ett VM, i Doha, Qatar 27 september-6 oktober, vilket är ovanligt sent på säsongen och enligt domen öppnas möjligheten för Meraf Bahta att delta i världsmästerskapet om hon kvalar. Hon måste klara kvalgränsen före 6 september, tävlar på sträckor mellan 1500 och 10000m, vilket gör att hon inte ens har en vecka på sig.

Hur ser ni på möjligheten att kvala till VM efter 31 augusti?

– Svårt att uttala mig om ett VM. Det viktigaste är att Meraf Bahta mår bra igen.

Det är möjligt att kvala till mästerskapet efter 31 augusti. SM ska avgöras och flera andra tävlingar finns också, berättar Friberg. Tittar man på tidsprogrammet i Karlstad ligger de två första dagarna under avstängningsperioden, medan 5000 meter avgörs söndagen 1 september.

Riksidrottsnämndens beslut kan överklagas till Idrottens skiljedomstol, Cas. På frågan hur de ser på vad som händer nu och om de kommer att gå vidare med ärendet svarar Friberg:

– Vi analyserar domen och får sedan ta ställning till eventuella åtgärder.

Samtidigt har Svenska friidrottsförbundet en policy som säger att efter avtjänat straff efter dopningsavstängning är man fri att träna och tävla igen, men för att bli uttagen för landslagsuppdrag förlängs tiden till det dubbla. 

Skulle styrelsen fatta ett sådant beslut, blir Meraf Bahta klar för landslagsuppdrag 1 september 2020 och missar OS i Tokyo nästa sommar, även om hon är fri att tävla 1 september i år. Alla disciplinärenden hanteras på förbundets styrelsemöten. Ett sådant ska hållas inom en snar framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.