Meraf Bahta Foto: Bildbyrån/arkiv

Meraf Bahta stängs av ett år

Uppdaterad
Publicerad

Meraf Bahta stängs av i ett år för dopningsförseelse. Det står klart efter att Riksidrottsnämnden (RIN) i dag kom med ett beslut. Men 30-åringen kommer ändå kunna tävla på VM i Doha senare i år.

Det var förra sommaren som löparstjärnan Meraf Bahta hade gjort tre raka missar i sin vistelserapportering, inom ett år. Vid ett av tillfällena lämnades vistelserapport in för sent och vid två tillfällen befann sig Meraf Bahta inte på de platser där hon uppgett att hon skulle finnas tillgänglig för dopingkontroll.

Dopningsnämnden friade henne, men sedan överklagades domen av dopningskommissionen med hänvisning att hon, i strid med idrottens antidopningsreglemente brutit mot bestämmelserna under perioden juni 2017 – maj 2018.

RIN har nu kommit fram till att 30-åringen brutit mot reglerna för vistelserapportering på ett sätt som medför att det är fråga om en dopingförseelse och därmed stängs hon av i ett år.

I sitt beslut skriver kommissionen att eftersom handläggningstiden varit ovanligt lång och därför har de begärt att avstängningstiden ska räknas från den 1 september 2018. Meraf Bahta kommer därför vara fri att tävla igen 1 september 2019 och kan därmed delta på VM i Doha, som inleds 27 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.