Foto: TT Nyhetsbyrån

Meraf Bahta friad av Dopingnämnden

Uppdaterad
Publicerad
Meraf Bahta blev i dag friad av Dopingnämnden. Därmed är hon fri att tävla och träna igen.

– Det känns bra att hon nu är friad, säger svensk friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson till SVT Sport.

Dopingnämndens beslut kan fortfarande överklagas av dopingkommissionen, det internationella friidrottsförbundet, IAAF, och internationella antidopningsorgansiatonen WADA inom tre veckor.

– Vi fortsätter att följa ärendet och ser vad som händer, säger svensk friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson till SVT Sport.

– Det viktiga är att rättssäkerheten har fått ta plats och vi har respekt för dopingnämnden och de beslut de tar fortsätter Olsson.

Det Bahta har gjort är att vid tre tillfällen missat att uppge var hon har befunnit sig, vilket är ett måste för att dopningskontrollanter ska kunna göra oannonserade tester, och därmed också fått tre varningar.

Hur ska ni undvika att det här händer igen?

– Vi kommer att fortsätta vårt arbete mot dopning och rapportsystemet är en viktig del av det. Vi har under sommaren och hösten fortsatt vårt arbete med att utveckla det, säger Olsson.

”Hon är medveten om att beslutet kan överklagas”

Generalsekreteraren om hur Meraf Bahta själv tog emot beskedet:

– Det är klart att hon blev glad och lättad. Hon tyckte att det kändes väldigt skönt, men hon är också medveten om att beslutet kan överklagas, säger Olsson till TT.

Men när hon kan vara tillbaka i tävlingssammanhang vet han inte.

– Det har jag ingen aning om. Det får hon och gänget runt henne bedöma. Om det är aktuellt med en inomhussäsong kan jag inte bedöma, men det är min absoluta uppfattning att hon kommer att fortsätta tävla och träna. Hon har varit fast besluten att fortsätta sin karriär, säger Stefan Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.