Duplantis skriker ut sin glädje efter att ha raderat ut Sergej Bubkas utomhusrekord i Rom. Foto: TT

Världens bäste Duplantis blev lurad: ”Dubbelöverraskad”

Uppdaterad
Publicerad

Innan Armand Duplantis fick utmärkelsen världens bäste friidrottare hölls han på halster av den utsände delegaten Ato Boldon. Först fick nämligen hans föräldrar Greg och Helena utmärkelsen årets bästa tränare – i världen. När de trodde att de skulle intervjuas om sonen.

– Å, är det sant, säger Helena Duplantis överraskat i sändningen.

Därefter trodde Armand Duplantis att han skulle intervjuas om föräldrarna, men tilldelades i stället sitt pris.

– Det var en dubbelöverraskning, säger Armand Duplantis.

Armand Duplantis utsågs i dag till världens bäste friidrottare på herrsidan, av det internationella friidrottsförbundet World Athletics. Stavhopparen satte i år två världsrekord och överträffade det bästa resultatet utomhus när han raderade ut Sergej Bubkas 26 år gamla rekord.

Duplantis är med sina 21 år den yngste någonsin som fått utmärkelsen. Han visades i en förinspelad intervju i Louisiana, där han alltså först fick ta del av föräldrarnas utmärkelse.

Han var tagen av besket från den förre stjärnsprintern Ato Boldon, som även ledde galan med ex-400 m-löparen Sanya Richards-Ross.

Mest nöjd med utomhussäsongen

– Jag ville bara visa världen vad jag kunde göra och visa vem jag var med några bra resultat och fick till några väldigt bra prestationer, speciellt inomhus. Och kunde till slut hitta bra form även utomhus, vilket var mentalt jobbigt, under en märklig säsong, vilket jag tycker är ännu mer imponerande än vad jag gjorde inomhus, säger Duplantis som var minst lika glad åt föräldrarnas utmärkelse.

– Det var så välförtjänt att de fick det, skriver Armand på Twitter och skickar med ett hjärta. Han följde den officiellla sändningen och twittrade ut det så fort det blev offentligt på World Athletics.

Utmärkelsen tillkännagavs av det internationella friidrottsförbundet, World Athletics, vid en virtuell gala i Monaco med även förinspelat material.

I tisdags mottog Duplantis Svenska Dagbladets bragdguld för ”För en rad hoppingivande bragder som nådde historiskt himmelska höjder”, enligt motiveringen för den bästa svenska idrottsinsatsen under året.

”Bara ett EM-guld”

21-årige Duplantis, som har sin bas i Louisiana i USA, är bara i början av sin karriär – och han vet hur han vill bli ihågkommen. 

– Det finns mycket kvar att göra. Jag har inte vunnit så mycket. Inte så många guld. Bara EM egentligen. Även om jag har hoppat några centimeter högre än Sergej Bubka och Renaud Lavillenie, så har de fortfarande åstadkommit mer än mig. Jag vill bli den bäste stavhopparen som någonsin existerat, och att folk ska tänka så om mig, säger han.

Trestegshopparen Yulimar Rojas valdes till årets bästa kvinnliga friidrottare. Hon satte inomhusvärldsrekord med 15,43, en förbättring med sju centimeter.

Övriga kandidater på herrsidan:

Joshua Cheptegei, Uganda, världsrekord på 5000 och 10000 meter

Ryan Crouser, USA, kulstötnining

Johannes Vetter, Tyskland, spjut

Karsten Warholm, Norge, 400 meter häck

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.