Armand Duplantis vann efter duell med mästaren

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis klarade 5,93 i andra försöket – och vann Diamond League-tävlingen i Stanford, Kalifornien.

I duell med regerande världsmästaren, amerikanen Sam Kendricks, var den unge svensken starkast.

– Jag är lycklig. Det här handlade bara om att vinna, säger Duplantis till TV4.

När det stod klart att Armand Duplantis vunnit Diamond League-tävlingen i USA begärde svensken upp ribban på 6,01. Det visade sig bli lite för högt även för Duplantis som hade två rivningar och en genomspringning på höjden.

Att han inte klarade 6,01 var inget som grämde honom efteråt.

– Nej, det får komma senare. Den här gången handlade det bara om att vinna och det finns inget bättre än att slå Sam Kendricks, säger Duplantis.

Första DL-segern för säsongen

19-åringen var felfri hela vägen fram till 5,81 och trots ett stjärnfyllt startfält i USA var det bara regerande världsmästaren Sam Kendricks från USA, även han felfri, som var kvar så långt i tävlingen. Världsrekordhållaren Renaud Lavillenie, Frankrike, försvann redan på 5,61.

Efter en rivning på 5,88 valde Duplantis att spara sina resterande två hopp till 5,93 medan Kendricks grejade 5,88 i första försöket.

Svensken svarade med att ta 5,93 i andra försöket och knöt näven när han landade i mattan och såg att ribban låg kvar. Han satte därmed rejäl press på Kendricks som efter tre rivningar på samma höjd fick se sig besegrad i ett soligt Kalifornien.

För Duplantis var det säsongens första Diamond League-seger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.