Duplantistrippel efter collegesuccén. Foto: Bildbyrån

Duplantis amerikansk collegemästare

Publicerad

Finns det en medalj att vinna, en titel att erövra inom stavhoppet så är känslan att det unga svenska stjärnskottet, Armand Duplantis, 19, kommer att ta lyckas med det.
Efter ett ha klarat 5,83 i första försöket kan han nu också titulera sig amerikansk collegemästare.

Europamästare, U20-världsmästare, och nu kan den svenske stavhopparen Armand Duplantis även kalla sig amerikansk collegemästare.

Svensken var ensam hoppare över 5,78 i finalen i i Birmingham, Alabama – men tog för säkerhets skull också 5,83 i första försöket. Tävlingens sluttrea Jakob Wooten stod över sitt sista försök på 5,78 för att försöka på den högre höjden. När det misslyckades var Duplantis, som tävlar för sitt universitet Louisiana State, mästare.

”Skönt med en bra start”

Duplantis hade inga problem att klara segerhöjden, men när ribban höjdes till 5,94 blev det tre rivningar. Hade han klarat den höjden hade det varit en förbättring av hans eget världsårsbästa, amerikanska collegerekord och svenska inomhusrekord på 5,92, som Duplantis satte i februari.

”Att se Rayvon vinna längdhoppet hajpade upp mig, motiverade mig. Jag är glad att vi kunde ge laget en bra start och säkra några viktiga poäng. Vi gjorde det vi behövde”, säger Duplantis till LSU:s webbplats om tävlingen som även är ett lagmästerskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer