Alberto Salazar. Foto: TT

Efter dopningsavstängningen: Nike lägger ner omdiskuterade laget

Publicerad

Förra veckan stängdes tränaren Alberto Salazar av för dopningsbrott.
Nu lägger Nike ner laget som han var tränare för.
”Situationen är störande för många av idrottarna”, skriver företagets vd Mark Parker i ett meddelande

I början av förra veckan meddelade USA:s antidopningsbyrån Usada att tränaren Alberto Salazar, som bland annat tränat Mo Farah, stängs av i fyra år för dopningsbrott. Bland annat ska han ha manipulerat dopningskontroller, använt sig av förbjudna metoder och sett till att idrottare fått tag på det prestationshöjande ämnet testosteron.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stjärntränaren Alberto Salazar stängs av i fyra år för dopningsbrott

Nu meddelar Nike, som står bakom laget Nike Oregon Project (som Salazar var chef för) att de lägger ner hela laget, som främst bestått av medel- och långdistanslöpare.

”Situationen, tillsammans med de pågående ogrundade påståendena, är ett störningsmoment för många av idrottarna och stör deras möjligheter att fokusera på träningar och tävlingar. Därför har jag tagit beslutet att lägga ner Oregon Project”, säger Nikes ordförande, president och vd Mark Parker i ett meddelande till Runners World.

Parker förtydligar även i meddelandet att Usada inte funnit några bevis för någon organiserad dopning eller bevis på att några prestationshöjande droger någonsin använts på idrottarna i Oregon Project. Han slår även fast att Nike kommer hjälpa idrottarna att hitta nya träningsmöjligheter.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här rasar Sifan Hassan över dopningsfrågorna: ”Jag hade kunnat slå världsrekord”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer