Allyson Felix och övriga Nike-idrottare har fått ett nytt avtal. Foto: TT Nyhetsbyrån/Twitter

Efter kritiken – nu ändrar sportföretaget sin gravidpolicy

Publicerad

För ett par månader sedan anklagades sportföretaget Nike för diskriminering.
Anledningen: Gravida idrottare får lägre – eller inget – stöd.
Men nu har de ändrat sin policy.
”Ingen kvinnlig idrottare ska påverkas finansiellt på grund av en graviditet”, säger de i ett uttalande.

Det var i maj månad som Nike hamnade i skottgluggen, med anledning av deras policy mot kvinnliga idrottare som blev gravida.

Friidrottsstjärnan Allyson Felix var då en av de som berättade om det nya avtalet. Amerikanskan avslöjade då att hon, efter att ha tagit en paus från idrottandet för att få barn, i ett nytt avtal skulle få 70 procent mindre än tidigare.

”Detta trots alla mina framgångar. Jag tänkte att det är vad jag är värd nu. Men när jag bad om att inte bli straffad för att inte vara lika bra månaderna efter barnafödande avböjde de att skriva avtal med mig. Sedan dess har vi inte kommit överens, skrev hon i ett uttalande, och fortsatte:

”Jag har varit en av Nikes mest marknadsförda idrottare. Vem kan känna sig säker under moderskapet om inte jag kan det?”

”Får inte säga upp avtalet”

Men nu verkar företaget ha tänkt om. Företagets vice vd John Slusher skickade i veckan ett brev till de som sponsras av företaget. I brevet berättar han om ändringar i deras kontrakt. Bland annat står det:

”Om en idrottare blir gravid kan Nike inte göra några minskningar av prestationsbaserade skäl under en period av 18 månader, med start från åtta månader före det beräknade födelsedatumet. Under den perioden får Nike inte säga upp avtalet, med anledningen av att idrottaren inte tävlar på grund av graviditeten”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer