Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grete Ahlberg är klar för final i damernas slägga. Foto: Vegard Grött/Bildbyrån

Efter VM-succén: Grete Ahlberg klar för EM-final i slägga

Uppdaterad
Publicerad

Grete Ahlberg fick sitt stora genombrott när hon tog sig till VM-final.

Nu är hon klar för sin första EM-dito.

– Det känns jättebra verkligen, säger hon.

Grete Ahlberg, 24, tog sig sensationellt till släggfinalen i VM – och väl där bjöd hon på ett nytt 70-meterskast och slutade på nionde plats.

I dag blev hon klar för final vid EM i München, efter att hon i sitt andra kvalkast nått 68,73 vilket räckte till en femteplats totalt, och därmed avancemang till final.

– Det känns jättebra, verkligen! Jag hade det absolut lite struligt under kvalet, när det började. Men det var bara nerver, säkert. Det där 68-kastet var väldigt viktigt, det var bara vilja, sade hon till SVT Sport efter sitt kval.

Fick vänta in kvalgrupp två

Hon kunde dock inte fira en finalplats direkt, då hon hade varit tvungen att kasta 72,50 för att nå final direkt. Nu var hon tvungen att vänta och se hur långt kastarna i den andra kvalgruppen skulle nå. Max åtta av 13 fick kasta längre än 68,73 för att hon skulle gå till final.

– Jag tror att det kan räcka, och då är jag jätteglad. Då är jag lyrisk, sade Ahlberg efter sitt kval.

Rumänska kastade längre

Och räckte, det gjorde det. Bara rumänskan Bianca Florentina Ghelber (71,27) kastade längre i den andra kvalgruppen, och därmed var Grete Ahlbergs avancemang till morgondagens final klart.

Allra längst i dagens kval kastade Azerbadjans Hanna Skydan: 74,57.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.