Martin Enholm 1992. Foto: Bildbyrån.

Enholms rekord utraderat: ”Bitterljuvt”

Uppdaterad
Publicerad

Martin Enholm fick ha det svenska inomhusrekordet på 800 meter i 29 år.

Han såg i direktsändning när Andreas Kramer utraderade det.

– Ja hur skulle man kunna säga det... Bitterljuvt. Men det är som det ska vara. Bara att gratulera en mycket värdig löpare, säger 56-åringen till SVT Sport.

Martin Enholm sprang på tiden 1.45,91 i Birmingham den 22 februari 1992. Tiden var fram till tidigare i dag det tredje äldsta svenska rekordet.

Sedan krossade 23-årige Andreas Kramer tiden på friidrottsgalan i polska Torun när han sprang i mål som trea i ett snabbt lopp på 1.45,09.

Den tidigare rekordhållaren följde loppet och var inte allt för överraskad över utgången.

– Det var väl mer eller mindre väntat. Det handlade mer om när inte om. Han har visat klassen många, många gånger, i flera år, säger Martin Enholm.

”Väldigt bra tid”

Hans eget rekordlopp sitter fastetsat i minnet beskriver han. Enholm visste redan då att det skulle bli svårslaget.

– Det var en väldigt bra tid. Och det är så svårslaget på grund av att det är så få tävlingar av den digniteten inomhus. Det är en del i det hela. Det finns inte så många tillfällen att slå det i. Det ska vara rätt lopp också, och det var det nu.

Snabb med att gratulera

Kramer såg sliten ut på upploppet, men så fort Enholm såg vinnartiden och avståndet ner till Kramer visste han att rekordet inte längre var hans.

Den tidigare löparen var snabb med att gratulera – förmodligen plingade det till i Kramers telefon redan under nedjoggningen.

– Det är redan gjort. Det var självklart. Jag har haft en dialog med honom förut också och grattat och diskuterat lite olika lopp och så där. Det är bara att gratulera. Det finns inga som helst andra tankar om det.

Tiden 1.45.09 är den femte bäst i världen i år. Inomhus-EM avgörs 4-7 mars i just Torun och sänds i SVT.

SE MER: Andreas Kramer krossade det svenska rekordet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.