Foto: Bildbyrån/SVT

Andreas Kramer krossade det svenska rekordet

Uppdaterad
Publicerad

Svenske 800-meterslöparen Andreas Kramer gjorde ett superlopp i World Indoor Tour i polska Torun.

Kramer sänkte det svenska rekordet från 1992 med 82 hundradelar – till 1.45,09.

– Jag är väldigt nöjd. Jag har saknat det här rekordet, säger Andreas Kramer till SVT Sport.

Andreas Kramer visar fin form inför inomhus-EM.

Vid kvällens tävlingar i World Indoor Tour krossade Kramer det svenska rekordet, som också är det tredje äldsta svenska rekordet inomhus genomtiderna.

– Jag kände från början att det var ett bra lopp. Det var bra fart från början, och jag kände mig stark hela vägen, säger Andreas Kramer som även har det svenska rekordet utomhus.

Blev trea i loppet

Martin Enholm hade det tidigare rekordet med 1.45,91 från 1992. 

Det nya rekordet av Andreas Kramer lyder 1.45,09 när han blev trea i tävlingen. Tiden 1.45.09 är den femte bäst i världen i år.

– Jag är inte så jättebesatt av rekord på det sättet. Men många andra har tyckt att det där rekordet ska du slå. Men när det stämmer som det ska så kommer rekorden längs vägen. Men det var väldigt skönt att visa för mig själv och andra att jag har rekordet, säger Andreas Kramer.

Britten Elliot Giles vann loppet på nytt världsårsbästa, 1.43, 63. Vilket också är det näst snabbaste loppet inomhus genom tiderna över 800 meter, där Wilson Kipketer har världsrekordet på 1.42,67 från 1997.

Giles som Kramer lär stöta på vid inomhus-EM på samma bana i Torun om några veckor.

Näst snabbast genom tiderna

Kvällens lopp var ett formbesked av båda.

– Jag är väldigt nöjd med tiden som jag presterade. Formen har egentligen gått åt rätt håll hela tiden. Senaste loppet i Frankrike var väldigt frustrerande, där jag hamnade sist och fick avsluta starkt. Nu tog jag mer plats från start och visade att jag vill vara med däruppe, säger Andreas Kramer.

Uppladdningen inför EM tar vid efter kvällens tävling i Torun.

– Nu ska jag hem och tävla på SM och sedan blir det nog inget mer lopp innan EM. Jag siktar absolut på medalj där, men mina motståndare är också väldigt vassa. Det här var ett bra besked inför EM, men också inför utomhussäsongen som kommer, säger Andreas Kramer.

Inomhus-EM avgörs 4-7 mars i just Torun och sänds i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.