Erika Kinsey har bra resultat i både längd och höjd i ryggen. Foto: TT

Efter höjdframgången: Har längdhoppet att tacka

Uppdaterad
Publicerad

I fredags klarade Erika Kinsey VM-kvalgränsen i höjdhopp när hon seglade över 1,94.

Vad som låg bakom framgången? En längdhoppstävling.

– Jag har den att tacka. Jag var så trött i huvudet att jag bara gick in och körde utan press, säger Kinsey till SVT Sport.

Erika Kinsey hade en minst sagt bra dag i spanska Torremolinos i fredags. Först slog hon till med nytt personligt rekord när hon hoppade 6,51 i längdhoppet och en knapp timme senare klarade hon VM-kvalgränsen 1,94 i höjdhoppet.

– Det var oväntat. Jag har ju tränat på och fokus har varit träning och jag tänkte först inte köra höjd utan bara längd för jag var rätt sliten en timme efter längdhoppet. Men sedan gick jag in på trötta ben och hoppade 1,94 och jag sa bara ”vad hände nu?”, säger Erika Kinsey till SVT Sport.

Näst sista steget har blivit bättre

Hon tackar längdhoppet för framgången även i höjd.

– Jag har den att tacka. Jag var så trött i huvudet att jag bara gick in och körde utan press och det där måste jag hitta under alla tävlingar, säger Kinsey.

När vi träffar henne på Stockholms Stadion inför Diamond League-galan poängterar hon också en teknisk detalj som hjälpt henne i höjdhoppet.

– Jag hoppar med olika fötter. Mitt näst sista steg blir bättre av att jag hoppar längdhopp för att jag inte kortar det så mycket. De tävlingar jag hoppat längd före höjden så har det hjälpt mig att jobba mer med näst sista steget, berättar hon.

Tvivlade på höjdformen

Erika Kinsey började hoppa längdhopp i vintras när formbeskedet i paradgrenen höjdhopp uteblev.

– Jag sprang snabbare, hoppade bättre, persade i allt på träningen men just vid tävling så gick det inte alls. Jag behövde ett break och började köra längdövningar, säger hon och fortsätter:

– Sedan var det en längdtävling som jag kände att jag ville köra och då gick det jättebra. Jag kände att min form var ganska bra och det blev ett kvitto på att träningen varit bra men att jag kanske tänker för mycket under höjdhoppet. Så efter längden höjde jag mig också i höjd. Längden har varit jätteviktig för mig.

Vill VM-kvala i längd också

Hennes fokus är fortfarande på höjdhopp men målet är att klara VM-kvalgränsen i längd, 6,72.

– Det vore jättekul. Jag har det som mål och det känns möjligt men det är en tuff gräns.

Under torsdagens Diamond League-galan blir det dock bara höjdhopp.

– Det kommer nog vara kallt i Stockholm men jag hoppas på en bra placering. Jag tränar ju mycket fortfarande men jag hoppas ligga på över 1,90.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.