Lamine Diack på väg ut från rättsalen i Paris på onsdagen. Foto: Bildbyrån

Fängelse för förre friidrottsbossen Diack

Uppdaterad
Publicerad

Lamine Diack, tidigare ordförande i internationella friidrottsförbundet, döms skyldig i korruptionsskandalen kring ryska friidrottare. Den nu 87-årige senegalesen döms till två års fängelse och drygt fem miljoner kronor i böter.

Diack döms för att ha tagit emot mutor för att dölja dopning av friidrottare och på så sätt låta dem fortsätta tävla, bland annat under OS i London 2012.

Den franska domstolen fann också Diack skyldig till att tagit emot pengar från Ryssland för att finansiera Macky Salls kampanj i det senegalesiska presidentvalet samma år, i utbyte mot fördröjande av antidopningsåtgärder.

Rättegången genomfördes i juli och åklagarna yrkade på fyra års fängelse för den 87-årige senegalesen, som var anklagad för givande och tagande av muta, trolöshet och organiserad penningtvätt. Åklagarna hävdade att Diack tog emot totalt motsvarande 36 miljoner kronor för att dölja dopning av friidrottare.

Skyllde på sonen

Försvaret hävdade att Lamine Diack är oskyldig och skyller i stället på sonen Papa Massata Diack, som också står åtalad och som det yrkades fem års fängelse för. Papa Massata Diack var konsult åt IAAF. Han var inte med på rättegången eftersom Senegal inte gick med på att lämna ut honom till Frankrike. Han har förhörts i Senegal.

Senegalesen var ordförande i internationella friidrottsförbundet IAAF (som numera heter World Athetics) mellan 1999 och 2015. Enligt åtalet fick Diack motsvarande drygt 14 miljoner kronor från Ryssland som han använde till Macky Salls presidentkampanj, som Sall vann. I utbyte ska Diack ha sett till att dölja dopning av 23 ryska friidrottare inför OS i London 2012 och VM i Moskva 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer