Phil Shinnick fick sitt världsrekord efter 58 års väntan. Foto: www.worldathletics.org

Får världsrekordet i längdhopp – efter 58 år

Uppdaterad
Publicerad

58 år efteråt får Phil Shinnick tillgodoräkna sig världsrekordet i längdhopp.

Det internationella friidrottsförbundet, World Athletics, har godkänt noteringen och nu finns Shinnick omnämnd som en av dem som innehaft världsrekordet. Det var vid en tävling i Kalifornien 25 maj 1963 som Shinnick hoppade 8,33, vilket då var världsrekord med två centimeter. På grund av att vindmätare saknades godkändes aldrig rekordet.

Efter tävlingen fanns det olika uppgifter, dels de som talade om för stark medvind och dels de som sade att det i princip var vindstilla.

– Jag såg hoppet och det var under godkända förhållanden, har tävlingsledaren Tom Moore sagt.

Förbättrade personrekordet med 58 centimeter

Fram till tävlingen var Shinnick ganska okänd och hade ett personrekord på 7,75. Han har försökt få hoppet godkänt i decennier. Det var först när hans fall nådde skiljedomstolen Cas i Lausanne i maj som det godkändes som officiellt världsrekord. 2003 godkände USA:s friidrottsförbund det som nationellt rekord vid tidpunkten. 78-åringen deltog vid OS 1964 och 1968.

Nu har alltså WA godkänt det globalt. För att fira det bjöds Shinnick in till de amerikanska OS-kvalen i Eugene, Oregon, förra veckan och fick en plakett för bedriften. Det var nuvarande världsrekordhållaren och dubble världsmästaren Mike Powell (8,95) som lämnade över den.

Sveriges bäste länghoppare Thobias Montler har i år hoppat 8,13.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer