En plågad Mo Farah var långt från OS-kvaltiden på 10000 meter i Birmingham sent i lördags kväll. Foto: TT

Mo Farah långt ifrån kvalgränsen – kan missa OS i Tokyo

Uppdaterad
Publicerad

Den fyrfaldige OS-mästaren Mo Farah ser ut att missa spelen i Tokyo efter att ha varit långt från kvaltiden i ett lopp över 10000 meter i lördags.

Den 38-årige britten blev åtta i Europacupen i Birmingham på tiden 27.50,54, vilket var 22 sekunder över kvaltiden. Han fick även stryk av landsmannen Marc Scott med en halv sekund i vad som var en uttalad kvaltävling.

Efteråt berättade Farah, som vunnit 5000 och 10000 meter de två senaste olympiska spelen, att han besvärades av en fotskada.

– Jag är besviken över resultatet. De tio senaste dagarna har jag tränat väldigt bra men det spelar ingen roll om jag inte kan prestera i kvaltävlingarna, säger Farah till BBC. 

Kvalperioden går ut 28 juni

Farah har fram till 28 juni att klara kvalgränsen 27.28,00, där även 5000 meter kan finnas med i resonemanget. BBC spekulerar i att Farahs dåliga formbesked kan sluta i att han beslutar sig för att lägga av tidigare än planerat, vilket ursprungligen var tänkt att ske efter spelen i Tokyo.

Loppet i Birmingham, som vanns av fransmannen Morhad Amdouni på 27.23,39, var Farahs första på 10000 meter sedan VM-titeln i London 2017. Han har de senaste åren inriktat sig på maraton.

Till resultaten

ARKIV: Mo Farah kritisk mot SOK:s kvalgränser (15 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.