Foto: TT Nyhetsbyrån

Fem ryska friidrottare erkänner dopning

Uppdaterad
Publicerad

Fem ryska friidrottare medger att de dopat sig. Det hoppas det ryska friidrottsförbundet (Rusaf) ska hjälpa dem att få börja tävla internationellt igen.

– Det är första gången som våra friidrottare erkänner dopning och även de första fallen som gäller omtestning av tidigare prover, säger Rusafs antidopningskoordinator Jelena Jikonnikova.

– Vi hoppas att det här ska hjälpa Rusaf att förbättra sin image.

Namnen som erkänner

De fem som erkänt dopning, sedan omtester gjorts från OS 2012 och VM 2013, är diskuskastaren Anna Bulgakova, 400 meterslöparen Antonina Krivosjapka, kulstötaren Jevgenija Kolodko, diskuskastaren Vera Ganejeva och stavhopparen Dimitrij Starodubtsev. Krivosjapka var med i stafettlaget som tog silver på 4x400 meter i OS 2012 och guld på samma distans i VM 2013, där hon även tog brons på 400 meter. Kolodko tog silver i London 2012, i EM 2014 och i inomhus-EM 2013.

Avstängda OS i Rio

Rysk friidrott har varit avstängd internationellt sedan november 2015 efter att den stora dopningsskandalen började rullas upp. De flesta ryska friidrottarna missade OS i Rio i fjol och kommer inte heller att kunna tävla i VM i sommar. Bara tolv stycken har fått klartecken att tävla under neutral flagga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.