Blake Leeper förlorade i skiljedomstolen Cas. Foto: TT

Fick nobben att använda benproteser i Tokyo-OS

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske paralöparen Blake Leeper förlorade i skiljedomstolen Cas och får inte delta i OS i Tokyo till sommaren.

Hans benproteser uppges ge en för stor fördel.

– Jag kommer aldrig att ge upp, säger Leeper som kommer att driva fallet vidare.

Den 31-årige Leeper föddes utan underben under knäna och kan överklaga domen till Schweiz högsta domstol, vilket han har för avsikt att göra efter att Lausanne-baserade Cas gett det internationella friidrottsförbundet rätt i sin argumentation att proteserna och dess höga höjd ger honom en för stor fördel mot löpare utan handikapp.

– Jag kommer aldrig att ge upp och kommer göra allt för att kunna tävla och bli bedömd enligt ett regelverk som inte är diskriminerande på något sätt, säger Leeper enligt AP.

Paralympics

Fallet liknar det med Oscar Pistorius som tilläts delta i OS i London 2012 med sina benproteser. Vid Paralympcis 2012, en månad efter OS, blev Leeper tvåa efter Pistorius på 400 meter.

Topp 10 i världen på 400 meter genom tiderna

Leeper har sprungit 400 meter på 43,64, vilket skulle göra honom till nia genom tiderna bland löpare utan handikapp. Wayde van Niekerk har världsrekordet på 43,03.

Pistorius, 33 år i dag, blev beryktad för att ha skjutit sin flickvän Reeva Steenkamp 2013. Han hävdade att han trodde att det var en inbrottstjuv som brutit sig in i bostaden och agerade i panik. Flera rättegångar följde och den senaste domen från 2017 lyder på 15 år i fängelse. Han avtjänar straffet i Pretoria.

Han ska ha slutat träna, börjat röka och skaffat skägg. Pistorius har ansökt om att få den tillbaka den ursprungliga domen på sex år men fått avslag. Pistorius kan bli villkorligt frigiven tidigast 2023.

Mer friidrott: Dramatiskt fall avgjorde damernas VM-halvmara (17 oktober, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet