Oscar Pistorius tillsammans med flickvännen Reeva Steenkamp. Foto: TT

Oscar Pistorius får förlängt fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta idrottsstjärnan Oscar Pistorius fängelsestraff förlängs till 13 år och fem månader, rapporterar AP.

– Väldig många här i Sydafrika har tyckt att han kom lindrigt undan, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Den sydafrikanske stjärnan dömdes till sex års fängelse förra året, efter att ha skjutit ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp, men nu fördubblas straffet.

– Det här är ett totalt nederlag för Pistorius och hans advokater. De hade nog hoppats på att hans goda uppförande i fängelset skulle väga in. Pistorius kan överklaga dagens dom.

Oscar Pistorius

Dödades på Alla hjärtans dag

Mordet ägde rum på Alla hjärtans dag i parets bostad 2013. Oscar Pistorius sköt sin flickvän fyra gånger genom en låst toalettdörr och hävdar att han misstog henne för en inbrottstjuv.

Han dömdes först till fem års fängelse för vållande till annans död, men efter ett överklagande ändrades straffet och stjärnan dömdes för mord 2015.

– Väldig många här i Sydafrika har tyckt att han kom lindrigt undan. För att han är vit, rik och känd. Jag tror att den här domen rimmar bättre med den allmänna rättskänslan här, säger Johan Ripås.

FAKTA: OSCAR PISTORIUS

Oscar Pistorius är en nationalikon i Sydafrika efter att ha blivit den förste personen med båda benen amputerade som tävlat mot världens främsta. Det gjorde han i OS i London 2012 och vid friidrotts-VM 2011.

Han har tagit sex guld i Paralympics i klassen T44 och har ett VM-silver på 4x400 meter från 2011 (sprang bara försök).

Han kallas ”Blade Runner” eftersom han springer med hjälp av bladliknande proteser.

Natten till den 14 februari 2013 sköt sprinterstjärnan ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp i deras bostad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscar Pistorius

Mer i ämnet