Finländsk orienterare ledde Finland rätt

Uppdaterad
Publicerad

Efter att de svenska damerna avgjort sin Finnkamp tidigt levde herrarnas ända till den sista grenen som avgjordes till Finlands fördel. Det blev en orienterade med flera VM på meritlistan som hittade rätt.

Efter att de svenska damerna vann Finnkampen med 216-194 så var det helt jämnt inför herrarnas avslutande 1 500 meter, 193-193. Spänningen var på topp och lagmedlemmarna stod uppradade på upploppsrakan på innerplan och hejade. Den så viktiga nerven infann sig i kvällsmörkret.

När den förra orienteraren och normalt förknippad med 3 000 meter hinder (åtta på EM nyligen),Topi Raitanen, oväntat spurtade ner Kalle Berglund och vann 1 500 m på 3.45,45 avgjorde han till Finlands förmån och såg till att siffrorna blev 206-202.

Finnkampen

Svensk strykning kostsam

Kalle Berglund var storfavorit.

– Jag hade aldrig i min vildaste fantasi trott att Topi Raitanen skulle spurta ner Kalle Berglund, säger Anders Gärderud häpet.

Det blev med facit i hand kostsamt att Johan Rogestedt fick kasta in handduken efter hälseneproblem. Reserven, hinderlöparen och 5 000 m-specialisten, Daniel Lundgren, slutade sist på 3.52,67.

– Det var helt galet, vilken spänning, men grattis till Finland, säger förbundskaptenen Karin Torneklint efter loppet.

”Damerna har gjort ett otroligt jobb”

Utgången gör att Finnkampen kan ha vitaliserats.

– Det har varit en helt fantastisk Finnkamp och även om det kanske känns lite snöpligt nu är det bra för Finnkampen att Finland vann, vi behöver ju den här kampen, sammanfattar Kajsa Bergqvist. Sverige hade sex raka herrsegrar i Finnkampen.

De svenska damerna kämpade ner finländskorna.

– Damerna har gjort ett otroligt jobb. Finländskorna var segertippade men vi lyckades knipa segern, säger Torneklint precis efter att Hanna Hermansson, som var med Daniel Ståhl i taxin från Helsingfors, visat styrka och vilja och vunnit 800 meter efter ett imponerande upplopp. Segertiden blev goda 2.02,64.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finnkampen

Mer i ämnet