Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Wilma Murto krossade sitt personbästa och vann EM-guld. Foto: Bildbyrån

Finländskt skrällguld i damernas stav

Uppdaterad
Publicerad

Finland har tagit sitt första EM-guld i friidrott på åtta år. Wilma Murto, 24, överraskade och vann damernas stav i München på ett tangerat mästerskapsrekord.

– Vilken makalös hoppning hon bjuder på, säger SVT Sports expert Alhaji Jeng.

Wilma Murto slog igenom som juniorstjärna för drygt fem år sedan. De senaste åren har hon tagit sig in i världseliten och ikväll var hon bäst i Europa.

Finländskan satte personligt rekord, och därmed även finländskt rekord, med tretton centimeter då hon vann EM-guld före den tidigare OS-mästaren Katerina Stefanidi, Grekland.

Murto överraskade alla då hon klarade 4,80 i sitt första försök. Då tvingade hon upp Stefanidi på 4,85. När grekiskan väl hade rivit två gånger var det blåvita guldet säkrat. Murto klarade sedan också 4,85 meter vilket är ett tangerat mästerskapsrekord.

– Jag känner att de här hoppen har funnits inom mig väldigt länge. Jag har trott att den här dagen skulle komma och idag var rätt dag för den att komma. Det kunde inte vara bättre, säger finländskan till SVT Sport.

Bronset gick till slovenskan Tina Sutej som precis som Stefanidi stannade på 4,75 meter.

Murto var sexa på VM i Eugene tidigare i sommar.

– Det här visar att jobbet vi gör fungerar. Det känns som att det här är starten på en ny era för mig. Jag har haft problem efter mina tonårsframgångar och nu känns det som ett andra genombrott, säger hon efter dagens seger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.