Förhöret kan avgöra Semenyas framtid

Uppdaterad
Publicerad

Sydafrikanska stjärnan Caster Semenya har anlänt till Idrottens skiljedomstol för att höras. Snart avgörs det fall som handlar om en regeländring som skulle tvinga kvinnor med höga testosteronhalter att medicinera.

Det var i våras som internationella friidrottsförbundet föreslog en regeländring, som skulle tvinga hyperandrogena kvinnliga medeldistanslöpare att sänka sin testosteronnivå för att få tävla. Något som skulle drabba Caster Semenya, tvåfaldig olympisk mästare och trefaldig VM-guldmedaljör på 800 meter.

Regeländringen skulle införas i november men efter överklaganden upphävde Cas, sportens egen skiljedomstol, beslutet.

– Jag vill bara springa naturligt, som jag är född. Det är inte rättvist att jag blir tillsagd att förändra mig. Det är inte rättvist att människor ifrågasätter vem jag är. Jag är en kvinna och jag är snabb, sa Semenya i ett uttalande efter att hon, med uppbackning av Sydafrikas friidrottsförbund, överklagat hos Cas.

Ärendet gick därefter vidare till Idrottens skiljedomstol, som nu startat förhandlingarna och håller förhör.

Idag har därför Caster Semenya anlänt till domstolen. Semenya svarade inte på några frågor när hon anlände till idrottens skiljedomstol i Lausanne.

Riskerar att missa VM

IAAF:s president Sebastian Coe uttalade sig däremot till media på sin väg in i domstolen.

– Kärnvärdet för IAAF är egenmakten för kvinnor inom idrotten. Reglerna som vi introducerar finns där för att skydda rättvis och öppen konkurrens.

Ärendet ska behandlas i fem dagar – något som är bland det längsta som hållits i Cas.

Inför förhandlingarna har IAAF sagt att de nya reglerna ska gälla från 26 mars. Skulle Cas följa den linjen innebär det att bland annat Semenya troligen missar VM i Qatar i september. IAAF kräver nämligen att kvinnorna ska ha medicinerat i ett halvår innan de får tävla internationellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.