Foto: Bildbyrån

Förbundet om Bergqvists nya jobb: ”Viktigaste uppdraget inom svensk friidrott”

Uppdaterad
Publicerad

Processen har varit lång och det fanns flera kandidater. Men valet som ny förbundskapten för friidrottslandslaget föll till slut på legendaren Kajsa Bergqvist.

– Förbundskaptensuppdraget är ett viktigt uppdrag, kanske det viktigaste uppdraget i svensk friidrott, säger generalsekreteraren Stefan Olsson på en presskonferens.

Efter tio år som expertkommentator på SVT lämnar Kajsa Bergqvist nu tv-rutan. 44-åringen tar över jobbet som förbundskapten för friidrottslandslaget. Hennes sista kommentering för SVT blir Diamond League-galan i Stockholm den 4 juli.

– Jag kände omedelbart att det här skulle vara ett drömjobb för mig. Jag brinner för friidrotten och känner mig stolt och tacksam att jag har fått det här förtroendet att leda vårt fantastiska landslag in i framtiden, säger Bergqvist till SVT Sport.

”En handfull starka kandidater”

Under en presskonferens på Stockholms Stadion förklarade Stefan Olsson processen bakom beslutet.

– Vi har haft en gedigen process, vi har haft en handfull starka kandidater och genomfört ett antal intervjuer. Det har landat i det beslut som vi har tagit. Känslan är god, känslan är god för svensk landslagsfriidrott och vi ser en spännande framtid.

Kajsa Bergqvist tillträder det nya jobbet den 1 oktober och kontraktet gäller över OS i Paris 2024.

– Men vi kommer även se över möjligheten att titta på en tjuvstart under sommaren, säger Olsson.

Nuvarande förbundskapten Karin Torneklint, som haft jobbet sedan 2013, är nöjd med efterträdaren.

– Jättebra att Kajsa kommer in, det känns super. Hennes hjärta för friidrotten, att hon verkligen brinner för friidrotten.

Lista: Kajsa Bergvists höjdpunkter som kommentator

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.