Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Armand Duplantis rev ut sig på 6,02. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Första dubbla tävlingarna på fem meter sedan våren 2021: ”Jag överlever”

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis brukar hoppa strömhopp över sex meter. Nu har han stannat på femmetershöjd två tävlingar i rad vilket inte hänt sedan våren 2021.

– Jag överlever, säger en besviken Duplantis till SVT Sport.

Kvällens 5,92 kom efter 5,80 i Kazakstan förra helgen. Två tävlingar i rad med femmetershopp har inte hänt för Duplantis sedan i april, maj 2021 när han hoppade 5,90, 5,90 och 5,55 i tre tävlingar i rad.

Duplantis gjorde flera intervjuer efter tävlingen och besvikelsen dröjde sig kvar.

– Jag är fortfarande lite besviken men försöker att vara så positiv som jag kan. Det var en underbar tävling och alla gjorde jättebra ifrån sig i min egen gala och jag kan inte ta en seger för givet, säger Duplantis och försöker känna tacksamhet trots allt.

Han ville så gärna visa upp sig från sin bästa sida i den svenska hemstaden och framför klubbkamraterna.

”Extra dålig känsla när det är i Uppsala”

– Det blir extra dålig känsla när jag hoppar så framför dem i Uppsala. Men jag överlever och är bara lite arg, förklarar Duplantis.

Det var flera olika komponenter som samverkade till det negativa när han stannade på 5,92. Så sent som igår var han inställd på att förbättra sitt världsrekord med en centimeter till 6,24.

– Jag hoppar inte dåligt så ofta när jag springer bra på ansatsen men i dag kunde jag inte kontrollera allting och det är en komplicerad gren. Det är mycket som man måste kontrollera förutom ansatsen, säger Duplantis.

Han hade problem med stavarna som inte synkade med den supersnabba ansatslöpningen.

– Jag hade jättestyva stavar från början sedan måste man tänka annorlunda eftersom det nästan blev för mycket adrenalin när det blev tävling. Jag kanske måste chilla lite nästa gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.