Charlotta Fougberg vill springa 3 000 meter hinder på EM i Berlin. Foto: TT Nyhetsbyrån

Trots lyckad maratondebut – Fougberg vill springa hinder på EM

Publicerad

I sommar går EM i friidrott av stapeln i Berlin. Hinderlöparen Charlotta Fougberg har inför EM-säsongen testat på något nytt och gjorde under söndagen debut i halvmaraton. Där visade hon storform och slutade på en tredjeplats. Men i Berlin vill 32-åringen, trots den lyckade debuten, helst springa 3 000 meter hinder. – Fungerar allting så är det väl det som jag helst vill, men vi får se vad det blir, säger hon till SVT Sport.

Den svenska rekordhållaren sprang halvmaraton på den femte bästa svenska tiden genom alla tider, 1.11:58.
– Det kändes väldigt bra, det är egentligen inte just tredjeplatsen som jag är mest glad över utan det är tiden och känslan som jag hade i kroppen, säger Fougberg till SVT Sport.

Fougberg tampades med hälsenebesvär stora delar av fjolårets säsong och sprang 3 000 meter hinder på VM i London 2017 skadad. Nu är hon tillbaka i full träning.

Ny inspirationskänsla

– Det är klokt att inte gå på de kortare distanserna direkt då det kräver en högre fart vid träning. Det är även en ny inspirationskänsla, jag har länge gärna velat springa ett halvmaraton men det har inte passat in tidigare. Nu har jag kunnat springa längre intervaller, tröskelpass och flera långpass vilket passade väldigt bra i min uppträning.

Hur känns hälsenan i dag?
– Jag känner mig oförskämt pigg. Kan man avsluta på det sättet jag gjorde i går, då finns det mer att ge.

”Smyga ner i distans”

Nästa tävling blir ett 10 000 meter lopp i London 19 maj och vilken distans det blir för Fougberg på EM i Berlin är ännu oklart. Hon själv vill däremot helst springa den distansen där hon i Glasgow 2014 tog det svenska rekordet – 3 000 meter hinder.

– Det är öppet vilken distans det kommer att bli på EM. Antingen 5 000, 10 000 eller hinder. Vi kommer att smyga oss ner i distans nu framöver. Jag gillar ju att springa hinder så fungerar allting så är det väl det som jag helst vill, men vi får se vad det blir, säger hon och fortsätter:
– Mästerskap handlar om placering och inte lika mycket tider. Vi får se var jag kan placera mig bäst och vad jag vill då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer