Foto: Bildbyrån

Frida Karlsson försvarar Johaug

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug kommer inte få en inbjuden till Bauhaus-galan i Stockhom på grund av sin dopningsavstängning.

Men norskan försvaras av svenska stjärnskottet Frida Karlsson.

– Hon får ju i tävla i längdåkning – då borde hon få tävla i löpning också, säger Karlsson till Expressen.

Therese Johaug, som var avstängd för dopning mellan 18 oktober 2016-18 april 2018, satte personrekord på 10 000 meter på Bislett i Oslo i går.

– Har du gjort något fel i samhället i övrigt kan du gå tillbaka till jobbet när straffet är avtjänat. Och så har det med allvarlighetsgrad och känsla att göra. Enligt min uppfattning finns det inga problem med att bjuda in Therese Johaug. Det ansvaret tar jag, sade tävlingsledaren på Bislett, Steinar Hoen, till VG om Johaugs medverkan.

”Dålig reklam för vår idrott”

Stockholms Diamond League-gala ska arrangeras söndagen den 23 augusti. Där är hon dock inte välkommen, berättar tävlingsledaren Jan Kowalski för SVT Sport.

– Vi kan inte lägga oss i vad norrmännen gör men vi är generellt emot att sådana som varit avstängda för anabola steroider hör hemma på en tävlingsarena. Vi tycker att de gör dålig reklam för vår idrott, säger Bauhausgalans tävlingsledare Jan Kowalski till SVT Sport.

”Therese har ju stått sitt kast”

Svenska skidstjärnan Frida Karlsson anser att Johaug har avtjänat sitt straff. Hon försvarar norskan.

– Hon får ju i tävla i längdåkning – då borde hon få tävla i löpning också. Therese har ju stått sitt kast, säger Karlsson till Expressen.

KLIPP: Här klarar Johaug VM-kvalgränsen på Bislett (11/6 – 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.