Från och med den 1 november 2024 kommer en gemensam tjocklek på skosulorna att gälla inom samtliga friidrottsgrenar. Foto: Bildbyrån

Friidrotten ändrar skoregler

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 november 2024 kommer en gemensam tjocklek på skosulorna att gälla inom samtliga friidrottsgrenar, meddelar det internationella friidrottsförbundet. Då kommer 20 millimeter att vara det maximala måttet.

Nuvarande reglemente tillåter en maximal tjocklek på mellan 20 och 25 millimeter beroende på gren, och när det handlar om landsvägslöpning kan det vara upp till 40 millimeter.

Enligt det internationella friidrottsförbundet är anledningen till att startdatumet för de nya reglerna är satt så långt fram i tiden, helt enkelt för att skotillverkarna har gjort ”betydande investeringar” i nya skor med 20–25 millimeter tjock sula.

Utvecklingen på skofronten har varit en het potatis den senaste tiden, sedan flera världsrekord slagits av tävlande med nya skor.

– När någon gör en jättebra prestation nu så kommer alla ifrågasätta om det är på grund av skon, och det blir ett trovärdighetsproblem, sade norske stjärnan Karsten Warholm – OS-guldmedaljör och världsrekordhållare på 400 meter häck – till nyhetsbyrån Reuters i somras.

KLIPP: Usain Bolt om livet efter karriären: ”Fokuserar på barnen och min musik” (11 november 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.