Starten i Lidingöloppet 2019. Foto: BILDBYRÅN

Vill ha terränglöpning som ny OS-gren

Uppdaterad
Publicerad

Friidrotten hoppas kunna ta tillfället i akt under coronapandemin och locka fler till gång och löpning.

Enligt internationella friidrottsförbundets nya strategiplan ska man också jobba för att få med terränglopp på OS-programmet.

Redan i dag engagerar terränglopp och motionslopp väldigt många fler människor än friidrottens tävlingar på arenorna.

Framöver tänker Internationella friidrottsförbundet (World Athletics, WA) satsa ännu mer på löplopp utanför arenorna. Det skriver man i sitt strategiprogram för åren till och med 2023.

”Vår övergripande vision och syfte med den här strategiplanen är att få hela vår sport att växa”, skriver WA.

WA skriver att coronarestriktionerna lett fram till att allt fler börjat promenera och springa eller ta upp enkla familjelekar med löpning, hopp och kast.

”På många sätt har det aldrig varit en bättre tid för oss att visa på och bygga på det som vår sport har att erbjuda i sin enklaste form”, skriver WA.

Samlade mästerskap

Förutom att jobba mot Internationella olympiska kommittén för att få med terränglöpning på OS-programmet, planerar man att samla fler av sina grenar i samma mästerskap. Som att ha VM med olika former av lopp på gator som halvmaraton tillsammans med exempelvis Ekiden (flerdagars stafettlånglopp), eller lagtävling i gång eller 5-kilometersmästerskap. Eller ha ett samlat VM med alla former av terränglopp (cross country, trail och mountain running).

”Samlade mästerskap (gatulopp och i terräng) kan bli aktuellt redan till 2023 och samma tidslinje gäller för inkluderande av terränglopp i OS”, skriver WA.

WA:s ordförande Sebastian Coe skriver i en kommentar till den nya strategin att ”det är dags att ha vision, vara modig och beslutsam”.

Ska bygga upp ryktet

Det han syftar till är de förändringar som sporten måste göra på ett mer övergripande plan när det gäller organisationen och transparensen inom förbundet och idrotten.

”Vi har sponsorer och intressenter som bevakar oss noggrant hur vi hanterar sporten när det gäller transparens och ansvar. Våra partnerskap och inkomster är under hot om vi inte agerar direkt och beslutsamt”, kommenterar Coe.

”Vi måste acceptera att friidrottens rykte skamfilades av händelser i fjol. Vi måste jobba hårt för att återuppbygga vårt rykte och tillit inom och utanför sporten.”

WA hamnade i blåsväder i samband med VM i Qatar i fjol, dels för att man lagt VM i ett land som har stora brister när det gäller mänskliga rättigheter och gästarbetares arbetsvillkor, dels för den extrema värmen som gjorde att publiken svek och maratonloppen fick avgöras vid midnatt.

KLIPP: Jakob Ingebrigtsen satte nytt norskt rekord – i säsongsdebuten (20 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.