Daniel Ståhl tränar på Gamla Värendsvallen i Växjö 10 april. Foto: TT

Friidrotts-Sverige nedstängt – men Ståhl siktar på debut i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Friidrotts-Sverige har efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten pausat all tävlingsverksamhet på seniornivå.
Daniel Ståhl har ändå planen klar för säsongsdebuten.
– Vi ska inte gräva ner oss och vara deppiga och ledsna över det som pågår just nu, säger Ståhl till SVT Sport som hemlighetsfullt berättar om långa kast på träning.

Den regerande världsmästaren Ståhls plan är att göra säsongsdebut i Växjö om ett par veckor.

– Det blir 23 maj på Växjö kastplan. Jag misstänker att vi kan få börja tävla i Sverige igen om ett par veckor, säger Ståhl.

Det svenska friidrottsförbundet kommer att hålla ett möte kring tävlingar under coronakrisen den 15 maj. Just nu tillåts bara ungdomstävlingar, barn upp till 18 år, med strikta säkerhetsregler. Ståhl och tränaren Vesstein Hafsteinsson håller tummarna för att det ska ges grönt ljus för tävlingar på seniornivå.

– Planen från början var att inleda säsongen på Bauhausgalan 24 maj och vi hoppas ligga fast vid den tidpunkten. Han är i bra fysisk form men behöver mer stabilitet i kastningen. Vi bestämmer när det blir debut tillsammans, säger Hafsteinsson.

Bauhausgalan i Stockholm är uppskjuten. Men i Oslo behåller man sitt Diamond League-datum 11 juni men tävlingen blir väldigt avskalad med rigorösa säkerhetsföreskrifter ”Impossible Games”. Bara svenska och norska utövare kommer att vara på plats på Bisletts stadion och många grenar kommer att vara på udda distanser.

Hotell i Sverige före Oslos gala

Dock inte diskus som kommer att ha ett normalt format, dock bara med tre kastare i startfältet. De svenska deltagarna kommer att bo på hotell i Strömstad och körs sedan med bil direkt till Oslo, och efter avslutad tävling återvänder de direkt till hotellet för att slippa den norska karantänen på 14 dagar.

– Det ska bli jättekul att få tävla igen. Det är bara att tävla på som vanligt och följa de norska reglerna, det är inte mer märkvärdigt än så, säger Ståhl om det annorlunda upplägget.

Med så mycket inställt (OS och EM); vad siktar du på under den här säsongen?

– Så länge som Sverige är öppet och man kan träna på som vanligt och håller motivationen uppe för att slänga riktigt långt i sommar även om det inte blir något mästerskap. Som det ser ut just nu är det bara SM och Finnkampen kvar och det är bara att dundra på och kasta långt.

Jag vet att du brukar mäta på träning. Har du fått i väg några riktigt långa kast?

– Jo, men det har blivit en del riktigt långa kast.

Hur långt då ungefär?

– Ja, väldigt långt.

Och hur långt är väldigt långt, nu blir jag nyfiken?

– Ja, det är långt alltså, så är det.

Över världsrekordet (74,08) eller bortemot?

– Långt, säger Ståhl och markerar att det nu får vara slut på utfrågningen, men skickar med ett budskap:

– Vi ska vara pigga och glada och ska inte gräva ner oss och vara deppiga och ledsna över det som pågår just nu där hela världen har ställt in massvis med evenemang, säger Ståhl.

KLIPP: Varför är Daniel Ståhl bäst i världen? SVT reder ut:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer