Armand Duplantis. Foto: Bildbyrån

Duplantis gör säsongsdebut i Oslo

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms Diamond League-gala i maj sköts upp. De norska arrangörerna väljer en annan väg.
Galan på Bislett i Oslo den 11 juni blir av, men döps om till ”The Impossible Games” och genomförs utan publik och med stavhoppare på distans.
– Nu skrivs det världshistoria, säger idrottskommunalrådet Rina Mariann Hansen till VG.

Bislett Games går inte att genomföra som en ordinarie Diamond League-gala på grund av reserestriktionerna runt om i världen, utan blir i stället en slags uppvisningstävling där en rad världsstjärnor kommer att tävla i en gala som blir en timme lång.

Bland annat kommer Armand Duplantis att möta sin rival Renaud Lavillenie i en stavhoppsduell. Men medan den svenske världsrekordhållaren tävlar på plats, ska fransmannen hoppa hemma i sin trädgård i Pérignat-lès-Sarliève.

Det blir Duplantis första tävling sedan den framgångsrika inomhussäsongen med dubbla världsrekord.

Udda världsrekordförsök

Diskuskastarna Daniel Ståhl och Simon Pettersson ställs mot norrmannen Ola Stunes Isene och 400 meter häck-löparen Karsten Warholm ska försöka sätta världsrekord på en ovanlig distans.

– Karsten Warholm ska ge sig på världsrekordet på 300 meter häck i ett sololopp, säger tävlingschefen Steinar Hoen enligt VG.

Även svenska medeldistanslöparen Lovisa Lindh ska tävla på galan, på 600 meter.

Ytterligare grenar och deltagare kommer att presenteras senare. Galan avgörs utan publik, för att anpassa sig till reglerna för publika sammankomster i Norge.

– Det man får uppleva när man inte är på plats på stadion kan ändå ge lika starka minnen, säger idrottskommunalrådet Hansen till VG.

Norges idrottsförbund går in och betalar för galan tillsammans med Internationella friidrottsförbundet.

Första tävlingen

Galan kommer att tv-sändas i Norge och arrangörerna räknar med stort intresse från hela världen.

– Nu skrivs det världshistoria. Detta kan inspirera andra. Oslo och Bislett är först med att kunna genomföra ett sånt här evenemang, säger Hansen.

Stockholms Diamond League-gala skulle ha avgjorts den 24 maj, men har skjutits upp på grund av coronakrisen. Tävlingen i Oslo blir den allra första friidrottstävlingen på världsnivå sedan allt tävlande avstannade i mitten av mars.

Samtidigt står det klart att Diamond League-galan i amerikanska Eugene den 7 juni och galan i Paris veckan därpå skjuts upp tills vidare.

Nästa tävling i Diamond League-kalendern är i London den 4 juli.

SE MER: Här tränar Duplantis hemma i trädgården (17 april 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.