Armand Duplantis satte två världsrekord i stav inomhus i vinter och är regerande Europamästare. Foto: TT

Friidrotts-EM hotat efter Macrons nya besked

Uppdaterad
Publicerad
EM i friidrott i augusti kan bli nästa stora internationella mästerskap som stryks från kalendern. Arrangörerna hoppas fortfarande kunna genomföra tävlingarna, men säger att det är i stort sett omöjligt att skjuta upp.

EM i Paris 25-30 augusti skulle bli ett tillfälle att hylla de europeiska friidrottarna som tagit medaljer i OS i Tokyo bara några veckor tidigare.

Men nu är det allt mer osäkert om tävlingarna ens blir av.

Sommarens övriga stora idrottsevenemang, som sommar-OS, fotbolls-EM, Wimbledon och Tour de France har redan skjutits på framtiden eller ställts in på grund av coronaviruset.

Franska friidrottsförbundet planerar fortfarande för att EM blir av men generalsekreteraren Souad Rochdi säger till sporttidningen L'Equipe att det förstås inte går att arrangera något mästerskap om de aktiva inte kan ta sig till Frankrike.

Reserestriktioner måste ha lättats

Frankrikes president Emmanuel Macron förlängde härom dagen förbudet mot publika sammankomster fram till i mitten av juli och få tror att de internationella reserestriktionerna kommer tas bort före slutet av augusti.

Dessutom finns det ytterligare logistiska problem. De aktiva ska bo på ett universitet i närheten av arenan i centrala Paris. Men där kan de inte bo senare under hösten om EM skjuts upp eftersom studenterna ska flytta tillbaka dit.

– Ett EM i september är omöjligt, säger Rochdi till tidningen.

Flytten av sommar-OS till nästa år har gett en dominoeffekt i friidrottsvärlden. Friidrotts-VM i USA har flyttats från 2021 till 2022 och samma år ska även ett nytt EM avgöras, i München.

Europeiska friidrottsförbundet väntas komma med slutgiltigt besked om årets EM i slutet av den här månaden eller i början av maj.

KLIPP: Kajsa Bergqvist om friidrottens coronakris: ”Kommer påverka länge” (12 april 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kajsa Bergqvist fruktar att svenska friidrottares stöd kan påverkas av coronakrisen. Foto: SVT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer