Vänster: Daniel Ståhl under Bauhaus-galan förra året. Höger: Tävlingsdirektör Jan Kowalski. Foto: Bildbyrån

DL-galan i Stockholm håller fast vid måldatum

Uppdaterad
Publicerad

Internationella friidrottsförbundet öronmärker nu alla nationella mästerskap till helgen 8-9 augusti – samma datum som Diamond League-galan i Stockholm siktar på.

Men måldatumet står fortsatt kvar, menar tävlingsdirektören Jan Kowalski.

– SM i Sverige ska till exempel köras helgen efter så vi får väl se hur de andra länderna gör med detta, säger Kowalski till SVT Sport.

World Athletics meddelade under långfredagen att helgen 8–9 augusti öronmärks för nationella mästerskap under 2020.

Bauhausgalan, det årliga Diamond League-stoppet i Sverige, har satt just 9 augusti som måldatum – något som står kvar även efter dagens besked.

– Det här med specifika helger för nationella mästerskap är något som World Athletics håller på att införa men det har inte riktigt satt sig än. Därför får vi väl avvakta och se vad som händer med tävlingskalendern framöver. Jag tror att flexibilitet är nyckelordet, säger Jan Kowalski.

Så deras beslut i dag behöver inte vara en nådastöt för er gala den 9 augusti?

– Det vet vi inte förrän alla pusselbitar är på plats. Det finns så många frågetecken just nu, vissa länder kanske inte kan skicka några deltagare på grund av reserestriktioner.

”Politiska läget kan begränsa”

Räknar ni med att det blir svårt att locka internationella namn?

– Om det går att resa tror jag inte att det blir svårt att locka dem. Det är snarare det politiska läget som kommer att vara den begränsande faktorn.

Ert måldatum är den 9 augusti, men vad har ni för plan B?

– I så fall får vi titta på de helger som finns i augusti, men det är trångt i kalendern och just nu ligger EM kvar i slutet av augusti. Blir det av kommer folk att vilja vässa formen inför det. Jag tror att alla måste ha inställningen att vara väldigt flexibla i år, säger Jan Kowalski.

SE MER: Kalle Berglund tränar i nya klimatrummet (31 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.