Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Armand Duplantis och mamma Helena tränar på så gott det går i trädgården. Foto: Familjen Duplantis

”Mondos” motivationsproblem under karantänen

Uppdaterad
Publicerad

I princip hela idrottsvärlden står stilla. För historiens bästa stavhoppare, Armand Duplantis, förpassas numer träningen till trädgården i Louisiana. Men när de flesta tävlingarna ställs in, däribland säsongens stora mål OS, blir motivationen ett problem för 20-åringen.
– Hela träningen är ju baserad på mål och just nu har vi inget mål, säger mamma Helena Duplantis i ett egetfilmat videoklipp.

Bakgården i föräldrahemmet i den amerikanska södern har ofta tillskrivits en stor del av Armand Duplantis framgångar. När coronapandemin sköljer över världen har bakgården de senaste tre veckorna varit stavhoppsstjärnan enda tillgängliga träningsplats efter karantänrestriktioner. Ansatsbanan är en bra bit kortare än vad ”Mondo” är van vid från de stora arenorna världen över och bristen på utrymme skapar svårigheter i träningsupplägget.

– Just nu kan vi inte komma in på träningsanläggning och vi kan inte springa. Vår träning är väldigt fokuserad på löpning, det är ”Mondos” styrka. Nu försöker vi bara undvika att tappa alltför mycket kondition. Vi fokuserar på det vi kan göra i trädgården. Mage, armar, hoppar när vi kan, säger mamma och tränare Helena Duplantis i ett egetfilmat videoklipp.  

”Just nu har vi inget mål”

Den 24:e mars kom, efter en tids spekulation, beskedet att Tokyo-OS skjuts upp ett år. Detta efter att inomhus-VM i Kina blivit framflyttat tillsammans med vårens Diamond League-tävlingar. Det är försvinnande få tävlingar för friidrottseliten att se fram emot, något som ställer till med motivationsproblem för Duplantis.

– Hela träningen är ju baserad på mål och just nu har vi inget mål. Vi vet inte ens om EM (25-30 augusti reds. anm.) kan genomföras. Det är ovisst, när vi vet hur det ser ut lägger vi upp en ordentlig plan, säger Helena Duplantis.

– Det är verkligen det stora problemet för mig just nu. Vanligtvis gillar jag att träna, men det som driver mig är ju de stora tävlingar där jag vill prestera riktigt bra, säger Armand Duplantis till Expressen och fortsätter:

– Det är jobbigt nu. Det är många mornar nu som jag vaknar och har svårt att motivera mig. För vad är det jag kämpar för? Vad försöker jag uppnå med min träning? Kämpar jag för tävlingar, vilka tävlingar såna fall? Jag vet inte om det kommer att bli några tävlingar alls. Men, jag försöker planera för framgång och att allt ska lösa sig, även om det inte är säkert att det bli så.

Planerar hemmatävling mot konkurrenter

Duplantis avslöjar också för Expressen att han tillsammans med konkurrentkompisarna, Sam Kendricks och Renaud Lavillenie, planerar en hemmatävling. Idén är fortfarande i sin linda men tanken är att stavhoppsstjärnorna ska hoppa i sina egna trädgårdar och sända ut till en svältfödd idrottspublik.

ARKIV: SVT Sport träffar Duplantis i USA 2016

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT träffade Armand hemma i USA Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer