Angelica Bengtsson och Armand Duplantis. Foto: Bildbyrån

Friidrotts-VM i Kina skjuts upp – ett år

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av coronaviruset skjuts inomhus-VM i friidrott upp i ett helt år. I stället för i mitten av mars kommer mästerskapet att arrangeras 2021. – Nu då man tar ett tidigt beslut har man ändå chansen att påverka sin säsong, säger förbundskapten Karin Torneklint till SVT Sport.

”Det är med stor beklagan som vi har beslutat att skjuta upp friidrotts-VM i Nanjing (13-15 mars), efter samråd med arrangörerna, till i mars 2021”, skriver det internationella friidrottsförbundet på sin hemsida.

– Det är ett ganska väntat beslut, men jag trodde inte att det skulle komma så snabbt. Jag trodde man skulle vänta någon vecka till och se hur läget blir. Men om man ändå tänker ställa in så är det lika bra att man gör det direkt, säger Torneklint.

Hon tror att mästerskapet hade kunnat bli märkligt om det här beslutet inte hade fattats.

– Man har ju gått och funderat på hur farligt det är och om vi kan åka. I och med att det har varit så mycket skriverier och att situationen förändras så snabbt hade det kunnat bli så att många inte kommer. Då hade det blivit ett annorlunda VM om inte folk törs komma på grund av ett virus som vissa säger att är ofarligt och vissa är jätterädda för.

”Hade tänkt använda VM som språngbräda till OS”

Att mästerskapet skjuts upp tror hon att påverkar de som inte har kvalat till OS mest.

– Det det kan påverka är de som hade tänkt åka dit och göra ett bra mästerskap och använda det som ett OS-kval. Den chansen försvinner ju. Det kan vara sådana saker för någon individ, men för de som redan har kvalat påverkar det inte lika mycket. Bland de som inte har kvalat till OS tänker jag på Tilde (Johansson) och Khaddi (Sagnia) i längdhopp som hade tänkt använda inomhus-VM som en språngbräda.

Även stavhopparen Armand Duplantis har kommenterat situationen.

”Jag har blandade känslor. Jag menar det hade varit kul att tävla på inomhus-VM, men det är också kul att inte behöva riskera att bli sjuk”, skriver Duplantis i ett sms till SVT Sport.

Ville inte flytta mästerskapet

Flera städer stod beredda att ta över arrangemanget men World Athletics (före detta IAAF) vågade inte flytta på evenemanget.

”Rådet från vårt medicinska team, som är i kontakt med världshälsoorganisationen, är att spridningen av coronavirus både inom Kina och utanför landet fortfarande är på en oroande nivå och att vi inte bör placera mästerskapet någon annanstans eftersom det riskerar att skjutas upp igen.”

Så ser Coronaviruset ut:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.