Stefan Olsson, generalsekreterare på Svenska Friidrottsförbundet, tycker att IAAF:s nya könsregler pekar ut den sydafrikanska löparstjärnan Caster Semenya. Foto: TT

Förbundet om IAAF:s könsregler: ”Väldigt svårt att förstå”

Uppdaterad
Publicerad

IAAF:s nya könsregler har väckt starka reaktioner i Sydafrika och kritiseras nu även av Kanadas friidrottsförbund.

Det svenska förbundet väljer att inte ta ställning i frågan, men reagerar ändå på gränsdragningarna.

– Det är märkligt att IAAF inte har tagit med sprintdistanserna, korta häcken eller kastgrenarna. Det har jag väldigt svårt att förstå, säger generalsekreteraren Stefan Olsson till SVT Sport.

Internationella friidrottsförbundet, IAAF, har infört nya könsregler som träder i kraft den 1 november. Regelverket förbjuder hyperandrogena kvinnliga medeldistanslöpare att tävla internationellt. Ett besked som exempelvis tvingar dubbla OS-guldmedaljören på 800 meter, Caster Semenya, till medicinering.

Sydafrikanskan har extremt höga naturliga halter av det manliga könshormonet testosteron, vilket kallas för att vara hyperandrogen. Det anses ge aktiva för stora fördelar på lång sprint upp till medeldistanslöpning gentemot kvinnor med normalvärden.

Sydafrikas olympiska kommitté stöttar Semenya och har kallat IAAF:s regeländring för en ”besvikelse”. Kanadas friidrottsförbund väljer nu att kritisera IAAF:s beslut i ett öppet uttalande och uttrycker en ”allvarlig oro” mot beslutet.

Följer IAAF:s arbete

Det svenska friidrottsförbundet vill dock inte ta ställning i frågan för tillfället.

– Vi har tagit en passiv hållning och följer IAAF:s arbete med det här ärendet just nu. Vi har en oerhört stor respekt och ödmjukhet inför svårigheten i den här frågan. Hur de än gör blir det mer eller mindre ”fel”, säger generalsekreteraren Stefan Olsson till SVT Sport.

Han reagerar dock på själva gränsdragningen, att utövarna som berörs är löpare som springer 400 meter upp till 1609 meter (en engelsk mile) samt 400 meter häck.

”Utpekande mot Semenya”

– Det är märkligt, tycker jag. Varför har de inte tagit med sprintdistanserna, korta häcken eller någon av kastgrenarna? Det resonemanget har jag väldigt svårt att förstå. Min upplevelse är att det är väldigt stor fördel med hög testosteronnivå i de grenarna.

Varför tror du att de har gjort så?

– Det får man egentligen fråga IAAF själva. Men spontant tycker jag att det blir väldigt mycket mer utpekande mot Caster Semenya och kanske några medeldistansare till. Det är olyckligt, säger Stefan Olsson och fortsätter:

– Det är bra att de lyfter den här frågan och försöker hitta en lösning, men jag ställer mig frågande till varför de har valt bara de här distanserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.