Stefan Olsson: ”Jag vet ännu inte med säkerhet vem det handlar om.” Foto: Bildbyrån

Friidrottsförbundet: ”Vet inte med säkerhet vem det handlar om”

Publicerad

Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson vet ännu inte vem som ska ha våldtagit Moa Hjelmer vid en Finnkamp för en del år sedan. – Jag vet ännu inte med säkerhet vem det handlar om, men genom att lägga pussel är det nere i under en handfull personer, säger Olsson som var förbundskapten vid den aktuella Finnkampen till SVT Sport.

Det var i torsdags som nyheten briserade när Hjelmer lade ut en detaljerad och stark text på Instagram om att hon blivit våldtagen av en annan aktiv på segerbanketten efteråt i Helsingfors.

Enligt Olsson vill Hjelmer inte berätta vem det är.

– Som jag uppfattar det är namnet inte viktigt för henne utan det var att få berätta om händelsen, säger Olsson.

Förbundet vill inte polisanmmäla utan Hjelmers medgivande.

– Av respekt för Moa vill vi lämna in en polisanmälan i samförstånd med henne.

Den utpekade personen har lämnat svensk friidrott

Enligt Olsson har man fått försäkringar om att den utpekade våldtäktsmannen inte längre har någon roll i svensk friidrott. Han utgör alltså inte någon fara eller olämplig påverkan på personer inom den svenska friidrotten.

– Vi har fått det säkerställt av Moa, säger Olsson.

Förbundet kommer att ha en fortlöpande dialog med Hjelmer som lagt upp fyra uppdateringar på sitt Instagram efter #metoo-inlägget där hon tackar för stödet. SVT Sport fick förra veckan en intervju med Hjelmer som var lättad.

– Det var skönt att få ha det sagt och att inte behöva gå runt med det inom mig, sa hon då och betonade att det viktiga var att få samtalen igång.

– Man måste få bort den skuld som offer kan känna.

SVT Sport har sökt Hjelmer för en dagsaktuell uppdatering.

”Ingen med Spårvägskoppling”

Inte heller i Spårvägen, Hjelmers klubb, känner man till namnet på den utpekade förövaren.

– Det är Moas beslut att inte gå ut med det. Vi vet att det inte är någon med Spårvägskoppling och att Moa känner sig trygg i vår miljö, säger styrelseledamoten David Fridell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer