Dmitrij Sljachtin stängs av för att ha mörkat dopning. Foto: TT Nyhetsbyrån

Friidrottstoppen Dmitrij Sljachtin mörkade dopning – stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta ordföranden för Rysslands friidrottsförbund, Dmitrij Sjljachtin, stängs av i fyra år av friidrottens antidopningsorganisation Athletics integrity unit (AIU).

Anledningen är att han och fyra andra tjänstemän i det ryska friidrottsförbundet försökt hindra en utredning genom att förfalska dokument och komma med påhittade förklaringar.

De fyra andra före detta tjänstemännen i det ryska friidrottsförbundet (Rusaf) har fått lika långa straff. Alla döms för att ha försökt hindra utredningen mot höjdhopparen Danil Lysenko, som tog silver i VM 2017 i London.

Enligt reglerna har elitidrottarna en skyldighet att meddela var de befinner sig och ständigt vara tillgängliga för dopningstester, även utan framförhållning.

Skyldiga till ”allvarliga överträdelser”

Förra året startades en utredning efter att Lysenko brustit i sin vistelserapportering ett flertal gånger, och gjort sig otillgänglig för testning.

Utredningen har nu kommit fram till att Sjljachtin och de fyra andra tjänstemännen gjort sig skyldiga till ”allvarliga överträdelser” av antidopningsreglerna, genom att bland annat ha ”gett falska förklaringar och lämnat in förfalskade dokument” för att förklara varför Lysenko inte kunde dyka upp för testerna.

Avstängt sedan 2015

Internationella friidrottsförbundet World Athletics (WA) har redan bötfällt Rusaf på motsvarande 55 miljoner kronor för händelsen.

Ryssland har varit avstängt från att tävla i stora mästerskap sedan 2015, efter att Internationella antidopningsorganisationen (Wada) kunnat bevisa utbredd dopning i landet. Idrottare får dock fortfarande tävla under neutral flagg.

SVT Sport förklarar: Så går ett dopningstest till

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.