Marija Lasitskene tävlade under neutral flagg i VM i Doha. Foto: Bildbyrån

Styrelsen för ryska friidrottsförbundet avgår

Uppdaterad
Publicerad

Hela styrelsen för det ryska friidrottsförbundet avgår. Anledningen ska vara att man misslyckats i arbetet med att bli återinsläppt i internationella friidrottsförbundet World Athletics. En arbetsgrupp bestående av bland annat ryska idrottare och ryska antidopningbyrån ska ta över.

Det var under måndagen som AP rapporterade att styrelsen för det ryska friidrottsförbundet avgår. Beslutet kom efter ett möte med den ryska idrottsministern Oleg Matytsin.

Anledningen ska vara att styrelsen misslyckats i sitt arbete med att lösa förbundets problem med det internationella friidrottsförbundet, World Athletics (före detta IAAF). Det ryska förbundet har varit avstängt sedan 2015, vilket har inneburit att de ryska utövarna inte fått delta i mästerskap under rysk flagg.

Situationen förvärrats

I stället för att närma sig en lösning har krisen blivit djupare de senaste månaderna. I november anklagades den dåvarande ordföranden, Dimitrij Shlyakhtin, för att ha försvårat en antidopningsundersökning med falska dokument. Vilket ska ha varit en anledning till att styrelsen avgick.

– Med hänsyn till att förbundets handlingar inte har åstadkommit återinförande i World Athletics eller agerat för att säkerställa att rena ryska idrottare ska kunna delta i internationella tävlingar avgår styrelsen, säger förbundet i ett uttalande.

Styrelsen röstade för att ge kontroll över förbundet till en arbetsgrupp som inrättas av den ryska olympiska kommittén och som ska bestå av medlemmar från idrottsministeriet, internationella friidrottsförbundet, ryska antidopingbyrån och ryska idrottare.

Offentliga förhandlingar

Inom några veckor kommer Cas, idrottens skiljedomstol, ta upp fallet mellan internationella antidopingbryån Wada och Ryssland. Ett fall som handlar om Rysslands systematiska dopning. Nu vill Wada att förhören ska hållas öppna för allmänhet och media.

– Det är Wada:s uppfattning, och hos många av våra intressenter, att denna tvist vid Cas bör hållas i ett offentligt forum för att säkerställa att alla förstår processen och hör argumenten, säger byråns generaldirektör, Olivier Niggli, i ett uttalande.

ARKIV: Möt mannen som avslöjar fuskarna (25 november 2019)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett blodprov och dopningsjournalisten Hajo Seppelt. Foto: BILDBYRÅN/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer