Christian Coleman och Justin Gatlin ställs mot varandra på 100 meter i de amerikanska mästerskapen. Foto: TT.

Gatlin bland de bästa i världen vid 37: ”Jag är en gåta”

Uppdaterad
Publicerad

Justin Gatlin vann OS-guld på 100 meter redan i Aten 2004, han är fyra år äldre än Usain Bolt som lagt av sedan ett par år tillbaka. Men Gatlin stretar vidare och har vunnit två Diamond League-tävlingar i sommar och är högt placerad på världsbästalistan. Hur är det möjligt som 37-åring med en lång karriär bakom sig?

– Jag är en gåta, säger Gatlin.

Gatlin vann Diamond League-tävlingarna i Lausanne och Monaco på tiderna 9,91 och 9,92. Han är fyra i världen i år med 9,87 och har inte långt fram till Christian Coleman som är etta med 9,81. Gatlin är för övrigt mentor till den 23-årige Coleman.

– Jag tänker inte på ålder, jag tänker inte på att bli gammal, säger Gatlin inför de amerikanskan mästerskapen till veckoslutet i Des Moines, Iowa, som även fungerar som kval till VM i Doha, till AP. Det är tuffa premisser, de tre bästa i varje gren får en VM-plats om kvalgränsen är uppnådd.

Har en friplats till VM i Doha

Som regerande mästare behöver inte Gatlin oroa sig för det eftersom han har en friplats i Doha. Det som krävs av Gatlin vid mästerskapen är att han kommer till start och springer ett försöksheat. Om det känns bra kommer kanske Gatlin att försöka knipa en ny nationell titel, annars kanske han hoppar av. Redan nu står det klart att Gatlin inte kommer till start på 200 meter.

Gatlin vann 100 meter i VM i London 2017, före Coleman och den älskade Usain Bolt som bara slutade trea och inte fick det sagoavslut som den breda friidrottspubliken hoppats på. Publiken buade ut Gatlin som togs i försvar av Bolt. Gatlin har varit en kontroversiell figur ända sedan den fyra år långa dopningsavstängningen för testosteron 2006 till 2010.

Mörk dopningsskugga som ständigt följer

För att undvika livstids avstängning för en andra dopningsöverträdelse (första var för amfetamin 2001. Gatlin hävdade att den ingrediensen fanns med i en barndomsmedicin) gick Gatlin med på åtta års avstängning, något han överklagade och fick domen reducerad till fyra år.

– Jag är en gåta. Jag har haft mina mörka perioder och jag har gått igenom saker som andra som varit borta från sporten eller varit avstängda inte skulle kommit tillbaka ifrån. Jag har besegrat oddsen och kommit tillbaka på ett sätt som fått folk att bli obekväma eftersom jag inte bara kommit tillbaka utan kommit tillbaka bättre än tidigare, säger Gatlin.

37-åringen känner sig så fräsch att han inte vill se någon slutpunkt. Han tittar på OS i Tokyo nästa sommar och även det första världsmästerskapet på amerikansk mark, det i Eugene 2021, lockar också. Då kommer han att få tävla mot betydligt yngre medtävlare. Om han kvalar in.

– Det är verkligen något som håller mig ung, säger Gatlin.

Gatlin är inte den enda veteranen som kommer att dra till sig blickarna i Des Moines. Den sexfaldiga OS-mästaren (200-400 m) Allyson Felix, 33, gör comeback efter att ha varit borta på grund av barnafödande. Hon var borta i 13 månader. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.