Daniel Ståhl krönte en fantastisk säsong med ta VM-guld i Doha. Foto: TT.

Glädjebeskedet: Herrarnas diskus till Stockholms Diamond League-tävling

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Stockholm och Bauhausgalan som får den enda herrdiskustävlingen i Diamond League nästa säsong.

– Det känns fantastiskt bra, säger tävlingsledaren Jan Kowalski.

Det var förra veckan som det blev officiellt: Diskusen raderas i princip ut från Diamond League-programmet. En enda deltävling för herrar och en för damer blev kvar. Det blev upprörda känslor från diskus- och trestegsvärlden (som också bara fick en deltävling kvar).

– Jag blev helt förkrossad, ledsen. Man gör inte så, sade Daniel Ståhl.

ARKIV: Ståhl: ”Jag blev helt förkrossad” (11 november 2019)

Hans tränare Vesteinn Hafsteinsson var om möjligt ännu mer upprörd och jämförde beskedet med dödsbudet kring hans föräldrar.

– Detta är den största skandal jag varit med om under mitt liv, sade Hafsteinsson.

Med tanke på Daniel Ståhls överlägsenhet under den förra säsongen som kröntes med ett VM-guld var det inte oväntat att Stockholm skulle få den enda herrdiskustävlingen med officiell Diamond League-status. Men desto mer glädjande.

– Det är kul och glädjande, avslöjar Kowalski för SVT Sport.

”Bättre med den enda än ingen”

Det blir det märkliga upplägget att ha den den enda herrdiskustävlingen i Diamond League under säsongen i Stockholm?

– Ja, det är bättre med den enda än ingen. Här tar IAAF och Diamond League hänsyn till helheten. Man visar att man bryr sig om vad folk tycker.

Fanns det några förhandlingar bakom beskedet?

– Det var ingen förhandling bakom det här. Vi visste ju att tiden för den tv-sända delen av galan skulle ner från två timmar till 90 minuter och att man var tvungen att stryka i programmet. Frågan var om det var samma grenar som skulle strykas eller om man skulle variera grenarna som skulle strykas. Det här känns som en blandning, men det är orättvist när det blivit som det blivit nu, säger Kowalski.

Det har varit en väldigt hård debatt efteråt. Vad säger du om den?

– Debatt är bra även om sporten kanske inte gynnas om den förs offentligt men jag har förståelse för att diskuskastarna inte kände sig hörda. Det är bra att vi har en levande diskussion, säger Kowalski.

ARKIV: Här får Ståhl ta emot VM-guldet (1 oktober 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.