Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ståhl: ”Jag blev helt förkrossad” Foto: Bildbyrån

Ståhl: ”Jag blev helt förkrossad”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att diskus kastas ut ur Diamond League har väckt stor kritik och rört upp känslor hos världseliten i grenen.
– Jag blev helt förkrossad, ledsen. Man gör inte så, säger Daniel Ståhl till SVT Sport.

Till nästa säsong har IAAF beslutat att stryka bland annat diskus från Diamond League-tävlingarna. Nu har ett uppror startats, på Daniel Ståhl och hans tränare Vesteinn Hafsteinssons initiativ. Idag går de ut i ett öppet brev och beskriver sitt missnöje.

Ståhl berättar att reaktionerna bland hans medtävlande har varit starka.

– De är ju såklart helt bedrövade, de är förbannade allihopa. Det här är diskriminering rakt av. Man kan inte bara ta bort den äldsta sporten vi har genom tiderna. Diskus uppfanns år 776 före Kristus och har pågått fram till nu världen över. Diskus är hjärtat av den olympiska grenen friidrott, den har alltid funnits där.

Hur kände du själv?

– Jag blev helt förkrossad, ledsen. Man gör inte så. Man kan inte bara ta bort en sport. Det är som att ta bort längdskidorna från Charlotte Kalla, tennisen för Roger Federer i Wimbledon. Att ta bort diskus i Diamond League, motsvarande Champions League i fotboll. Det är helt förfärligt, värdelöst.

Vad kommer det här betyda för dig ekonomiskt?

– Det kommer vara dåligt kan man säga. Men jag får köra vidare och hitta andra lösningar så att jag får en bra ekonomi. Kasta världsrekord och vinna OS-guld är målet. Vi hoppas nu 100 procent att Sebastian Coe och internationella förbundet lyssnar och läser det här brevet. Jag hoppas att han (Coe) inser att han har gjort helt fel.

Diamond League-petningen på 60 sekunder:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ingen diskus i Diamond League 2020 Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer