Foto: Bildbyrån

Friidrottens motattack – startar uppror efter petningen

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att Diamond League och IAAF kastar ut diskus och tresteg från galaprogrammet har rört upp känslor i friidrottsvärlden.
Nu har ett uppror startats, på Daniel Ståhl och hans tränare Vesteinn Hafsteinssons initiativ.
– Detta är den största skandal jag varit med om under mitt liv, säger Hafsteinsson till SVT Sport.

– Målet är att skapa en mer spännande och global liga som går snabbare att genomföra, sa det internationella friidrottsförbundets, IAAF:s Sebastian Coe i onsdags när beskedet kom att diskusen och tresteg portas från friidrottens finrum, Diamond League.

Friidrottsstjärnor runt om i världen har reagerat kraftigt. I torsdags gick trestegshopparen och det stora affischnamnet Christian Taylor ut och startade ett fackförbund, The Athletics Association.

Daniel Ståhls tränare Vesteinn Hafsteinsson tog själv emot onsdagens besked med stor sorg. Han gick under jord i två dygn för att samla energi.

”Nästan som ett dödsfall”

I dag lyfter han på locket för första gången.

– Reaktionen när det kom från min sida var att jag blev helt skakig, det snurrade i huvudet och det kändes som att jag blev förlamad i benen. Det blev någon slags chock över det hela. Jag hade på något sätt förväntat mig det, men när det kom blev det nästan som ett dödsfall när mina föräldrar dog. Jag kan bara jämföra med det, jag blev bara chockad.  Jag är fortfarande chockad. Det var första reaktionen och på grund av det svarade jag inte på några samtal den kvällen, jag behövde smälta det här, säger han till SVT Sport.

Vad är du mest upprörd över?

– Man är upprörd över att man dedikerat sitt liv till en idrottsgren, att vårt internationella förbund tänker sig ta bort grenen från finrummet tillsammans med tresteg i någon slags blind marknadsstrategi i stället för att titta till helheten. Diskusen är en symbol för friidrotten och största olympiska sporten. Sen att Sebastian Coe och company kan ta den grenen från finrummet. Jag kan inte förstå det. Det tror jag ingen tränare eller utövare kan förstå, och det visar sig nu med upproret och rörelsen som Christan Taylor, världens bästa trestegshoppare, satt igång och nu bildat ett nytt fackförbund. Jag är extremt nöjd med det.

Startar ett uppror

I efterdyningarna har Daniel Ståhl och hans tränare själv tagit initiativet till ett uppror. I dag går de ut i ett öppet brev och beskriver sitt missnöje. Något de nu hoppas ska bli globalt.

”Kära Lord Coe”, inleder de brevet.

”Det finns inga bevis på att 90 minuter friidrott är svaret på det här, och genom att använda det som huvudanledning har ni placerat er själva i ett hörn som lett till de här onödiga förändringarna. Friidrott är inte fotboll och ska heller inte framföras på det sättet.”

För SVT Sport utvecklar Hafsteinsson sitt resonemang.

– Vi är förbannade och bedrövade över situationen. Vi skrev ett brev 1 oktober med lösningar och möjligheter. Vi kom med flera lösningar, men samtidigt vill vi påpeka att diskuskastarna är lojala mot Diamond League och att diskusen är bättre än någonsin. Vi tycker det är fullständigt förkastligt och därför skriver vi det här. Vi accepterar inte det här. Kulturellt och historiskt kastar man bort grunden i friidrott i något sorts marknadssyte. Vi accepterar det inte. Friidrott är friidrott, det finns plats för alla. Jag kan inte förstå att min idol Sebastian Coe – det är han inte längre – kan stå bakom det här. Jag förstår inte vad som pågår i huvudet på den mannen. Jag skulle vilja rensa ut hela IAAF:s styrelse. Jag har inga problem med att säga att jag skulle bli väldigt glad om Sebastian Coe avgår.

I brevet skriver de också att IAAF diskriminerar grenar och atleter.

Kan sluta

Vad får det för konsekvenser om det här står sig?

– Detta är den största skandal jag varit med om under mitt liv. Det är fullständigt otroligt att man kan få för sig att slänga ut vissa idrotter och diskriminera folk. Konsekvensen blir att folk slutar. Jag har hört att Lukas Weisshaidinger, som var trea på VM, slutar om detta blir av. Jag har sagt att jag också slutar. När detta kom upp är det fortfarande aktuellt att jag slutar. Tror du det är mitt önskemål? Nej, absolut inte. Men står sig detta är det fortfarande aktuellt. Det menar jag. Samtidigt har jag tagit kampen nu istället och leder nu detta initiativ, detta öppna brev, som ska spottas ut i världen. Jag ska ta den här kampen nu, och vi går i krig och motattack mot IAAF.

Du tar kampen nu, men du lägger av om det står sig?

– Jag kan inte hålla ett löfte mot någonting jag hållit på med hela livet. Men samtidigt så är jag helt ärlig med min första reaktion när jag fick detta var att jag sa till min familj att jag lägger av. Jag hade ingen energi till att kämpa. Men nu kämpar jag och jag har skrivit det här brevet, med hjälp av andra. Nu tar vi kampen och vi får se vad det leder till.

Läs hela brevet här

Diamond League-petningen på 60 sekunder:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ingen diskus i Diamond League 2020 Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer