• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från brand i Kivik. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus Läs mer

Foto: BildbyrånVisa alla (3)
Visa alla (3)

IAAF-involverade Christian Olsson: ”Vi har slagits för våra aktiva”

Publicerad

Diskus försvinner i stort sett helt från Diamond League-programmet nästa säsong. Helt fel, enligt trestegslegendaren Christian Olsson – den svensk som suttit närmast makten för att kunna påverka IAAF:s beslut.
– Det är en självklarhet att vi slagits för alla våra aktiva, säger Christian Olsson nedslaget till SVT Sport.

Svenska trestegslegendaren Christian Olsson valdes in i idrottarnas instans i internationella friidrottsförbundet 2015, där före detta tävlande är de aktivas röst för att påverka. Mandatperioden på fyra år går ut i december 2019.

Olsson har kämpat för ett annat besked än att flera grenar nu försvinner från Diamond League-programmet.

Olsson: ”Nu blir det tuffare”

– Jag tycker det är tråkigt. Vissa grengrupper har haft det tufft tidigare. Nu blir det ännu tuffare att utöva sin sport och tjäna pengar på den, säger 39-åringen till SVT Sport.

Senaste mötet med ”athletes commission” var i början av året. Efter mötet har frågan om grenars vara eller inte vara på programmet i Diamond League hanterats via mail.

– Ja, det är klart att vi var involverade, men inte till någon hög grad. Det är klart att vi försvarade det. Vi vill ha kvar alla grenar, säger Olsson.

– Vi ser det som att alla grenar har ett lika stort värde. Så ser inte Diamond Leagues tävlingsdirektörer på det. De ser det på ett sätt som att tävlingarna ska gå bra. Publikt och ekonomiskt. De kollar på det mer affärsmässigt. Vilka är mest attraktiva, minst attraktiva.

Olsson upplever det som möjligheten att vara med och påverka beslutet, från idrottarnas instans varit begränsad.

– Vi kan bara lämna in åsikter till högsta instansen på IAAF. Sedan tar de till sig. Det är en självklarhet att vi slåss för alla våra aktiva, men att de sedan tar bort dem... De delar inte vår åsikt.

Holm: ”Ett konstigt beslut”

Tidigare höjdhoppsstjärnan Stefan Holm satt mellan 2007 och 2015 i samma instans som Christian Olsson. Även Holm ställer sig nu frågande till IAAF:s grenminskning i Diamond League.

– Jag är väldigt traditionell av mig. Jag tycker det är ett konstigt beslut. Ännu konstigare att man plockar bort 200 meter. Sprintstjärnan Noah Lyles, etta på totalrankingen på herrrankingen. Daniel Ståhl är rankad tia, Christian Tyler åtta. Att man tar bort grenar där tre av världens bästa idrottare finns.

– Och i både damer och herrar tresteg, och i herrar diskus är världsrekordet lite hotat just nu. Att grenarna inte ska finnas i Diamond League är märkligt. Det är IAAF själva som får problem då.

Holm menar att det är TV och pengar som ligger till grund för beslutet.

– Man utgår från att folk inte har tålamod att kolla på TV mer än en och en halv timme. Jag förstår inte det här med kortare formatet. En fotbolls-  eller en hockeymatch är också lång. Jag tycker man angriper problemet från fel håll.

Kajsa Bergqvist: Ett hårt slag mot svensk friidrott

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bergqvist: Ett hårt slag för svensk friidrott

Arkiv: Så här såg det ut en gång – kolla in Holms späntstiga hopp från 2007

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här briljerar Stefan Holm – med galna hopp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer