Foto: Bildbyrån

Guld till Kovacs efter magisk kulfinal

Uppdaterad
Publicerad

Efter en sällan skådad kulfinal stod till slut Joe Kovacs som världsmästare efter 22.91 i sistastöten. Tävlingen innehöll den fjärde, femte och sjätte längsta stöten genom tiderna. Tomas Walsh slog till med 22.90 redan i första omgången och såg ut att ha säkrat guldpengen men Joe Kovacs sistastöt slog både Tomas Walsh och landsmannen Ryan Crouser och gav guld till Kovacs. – När jag släppte kulan visste jag att det var långt men när 22.91 kom upp på resultattavlan blev jag så otroligt stolt, sade guldmedaljören till SVT efter finalen.

Joe Kovacs såg uträknad ut. Regerande världsmästaren Tomas Walsh 22.90 i första omgången, den fjärde längsta stöten genom tiderna, såg ut att räcka till en guldmedalj. Kovacs hade dock en växande resultatkurva och efter 20.90 i första så avslutade amerikanen alltså med 22.91 och guldet hamnade tillslut hos Joe Kovacs som sedan tidigare har en guldmedalj från VM i Bejing 2015.

– När jag släppte kulan visste jag att det var långt men när 22.91 kom upp på resultattavlan blev jag så otroligt stolt, sade guldmedaljören till SVT efter finalen.

De fina stötarna haglade. Efter att Kovacs gjort sin sistastöt slog landsmannen Ryan Crouser till med 22.90, samma längd som nya zeeländaren Tomas Walsh. Walsh 22.90 i första omgången var nytt mästerskapsrekord men det rekord höll alltså inte längre än till finalens sista omgång och Kovacs 22.91 gäller nu som nytt VM-rekord.

– Inför sistastöten kollade jag på min fru som är min tränare på läktaren och hon sa: ”Vi går för personbästa”, det var målet när jag gick in i tävlingen. Jag visste att Walsh och Crouser var i fin form. De säger att finalen är den statistiskt bästa finalen genom alla tider, inte bara kula utan alla teknikgrenar. Det skiljde bara en centimeter mellan ettan och trean och jag är bara glad att jag hade centimetern på min sida, säger en stort leende Kovacs till SVT Sport.

Tomas Walsh tar alltså en bronsmedalj med 22.90 en längd som ingen kulstötare har varit i närheten av iår. Bästa säsongsbästa inför finalen var silvermedaljören Ryan Crousers 22.74.

Walsh som hade ledningen fram till den sista omgången var ändå nöjd trots bronsmedaljen.

– Jag älskar de stora ögonblicken och inför sistastöten visste jag att jag behövde vara aggressiv och verkligen gå för det och det tyckte jag att jag gjorde. Jag är verkligen nöjd med hur jag genomförde hela tävlingen men den här gången nådde jag inte riktigt hela vägen fram, säger bronsmedaljören till SVT efter tävlingen.

I en kulfinal som redan kallas den bästa genom alla tider var det en centimeter som skiljde topptrion och fyra män var över 22 meter.

– Det är tre kulstötare som är över 22.90, det ska ju inte hända, säger SVTs expert Kajsa Bergqvist efter finalen.

Många otroliga stötar till trots så var dagens finalister en bit ifrån amerikanen Randy Barnes världsrekord 23.12 från 1990.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer