Foto: TT Nyhetsbyrån

Här är den nya friidrottsgrenen på OS – bara detaljer återstår

Uppdaterad
Publicerad

Det var 100 år sedan sist men nu talar allt för att terränglöpning gör comeback på OS-programmet på OS i Paris 2024. En källa med insyn säger till SVT Sport att man kan betrakta återinträdet som klart. 

I slutet av juli beslutade det internationella friidrottsförbundet World Athletics om att föreslå en mixedstafett i terräng som ny gren till Paris-OS 2024.  

Förslaget som lades fram handlar om att två herrar och två damer springer en 2,5 kilometer lång sträcka två gånger vardera.  

OS i Paris 2024

Sedan förslaget lades fram har det konkretiserats och enligt SVT Sports källa, som har insyn i friidrottsprogrammet på OS, ska det mycket till för att förslaget inte ska bli verklighet.  

Det får även stöd av Jakob Larsen, som är tävlingschef på World Athletics.  

– Det är mycket som talar för det här och inte så mycket som talar emot, säger han till SVT Sport. 

IOK: Inget är klart

Det som kvarstår är att den internationella olympiska kommittén (IOK) ska fatta beslutet officiellt i december i år. 

Det bekräftas av Gunilla Lindberg, generalsekreterare i Sveriges olympiska kommitté och IOK-ledamot för SVT Sport. 

– Inget är klart, det finns ett förslag som vi tar beslut om i december. säger hon. 

”Perfekt tillfälle”

Just nu diskuteras exakt plats för tävlingarna och detaljer i regelverket. 

Jakob Larsen ser IOK:s inställning som ”konstruktiv och positiv”. 

– Man kan säga att överallt i världen, även i Sverige, Frankrike och i andra länder, ja hela världen faktiskt så är terränglöpning en gren på frammarsch. Grenar med många utövare är också prioriterade av IOK, säger han och fortsätter: 

– I Paris blir det dessutom hundra år sedan terränglöpning stod på OS-programmet. Det var också i Paris, vilket gör att det är ett perfekt tillfälle för oss. 

Mixedtävlingar premieras

Att det är en mixedstafett som introduceras är inte heller någon slump. Redan till OS i Tokyo 2020 tillkommer 4x400 meter mixed och tidigare har man lagt till mixedtävlingar i andra sporter, såsom skidskytte och curling.   

Då man inte vill ha fler idrottare på OS överlag så är det även positivt att en del av startfältet i terränglöpningen kan bestå av samma idrottare som i medel- och långdistansloppen på bana. IOK har sedan tidigare satt ett tak för antalet aktiva som ligger på 10 500 idrottare.

Nyligen bestämdes att VM i terränglöpning flyttas från udda år till jämna för att det ska avgöras samma år som olympiska spel. 

MER FRIIDROTT: Här krossar hon världsrekordet på 5 000 m:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet