Daniel Ståhl, en av Finnkampens höjdare. Foto: TT

Här är Finnkampens höjdpunkter

Uppdaterad
Publicerad

Annorlunda förutsättningar – men på tävlingsbanan ska det mesta vara sig likt i Finnkampen.

– Sverige är favoriter i båda matcherna, men inget är självklart, menar kommentator Jacob Hård som ser fram mot flera fina kamper. 

Det var länge ovisst om och hur Finnkampen i Tammerfors skulle se ut. På grund av pandemin tvingas det svenska laget övernatta i Sverige, men tävlingar blir det – inför en begränsad publik på upp till 5000 personer.

Det svenska landslaget kommer att flyg fram och tillbaka både på fredag och lördag. Svenskarna har också isolerade utrymmen på stadion. Alla svenska deltagare ska också testas högst 72 timmar före tävlingen.

– Men förutom resorna och den mindre publiken blir det nog hyfsat normalt, säger Jacob Hård som ska kommentera sändningarna i SVT.

– Jag tror det blir kul. Det svenska laget är en rolig blandning av etablerade stjärnor och ovanligt många uppkomlingar som slog igenom redan på SM.

Ett spännande möte mellan generationer. De väntade höjdpunkterna är förstås inte svåra för Jacob Hård att plocka ut:

1. Daniel Ståhl, diskus.

– Varje gång Daniel Ståhl kastar blir det världsresultat och chanser till i varje fall ett svenskt rekord.

2. Thobias Montler, Kaddhi Sagnia, längdhopp.

– De är där och nosar på riktigt bra resultat i varje tävling.

3. Angelica Bengtsson, stav.

– Vilken tävlingsskalle hon har. Vann Diamond League-tävlingen i onsdags och vill nog hemskt gärna ha tillbaka sitt svenska rekord.

4. De unga.

– Sverige har många unga lovande och spännande friidrottare. Inte minst i damernas sprint, med bland annat Nikki Anderberg på 100 meter.

Finland då?

– De har ingen stor stjärna i friidrott, just nu, men de har ett bra lag. En bred elit. Lite som Sverige. Det är därför det blir en kamp varje år. Hur slutar Finnkampen?- Sverige är favoriter att vinna både herr- och dammatchen. Men ingenting är självklart. 

KLIPP: Minnesvärda ögonblick från Finnkampen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.